Toerisme in België op recordniveau

Brussel blijft gegeerd bij de toeristen.
Shutterstock Brussel blijft gegeerd bij de toeristen.
Binnen- en buitenlandse toeristen hebben vorig jaar in totaal 41,3 miljoen overnachtingen geboekt in Belgische accommodaties. Dat is 7 procent meer dan in 2017, zo blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Daarmee bevond het toerisme in België zich vorig jaar opnieuw op recordhoogte.

In totaal werden vorig jaar ruim 17,5 miljoen toeristen geteld. Zij waren samen goed voor 41.320.284 overnachtingen. Het binnenlands toerisme was goed voor de helft van die overnachtingen. De Nederlanders vormen met 5,2 miljoen overnachtingen dan weer de grootste groep buitenlandse toeristen. Daarna volgen de Fransen (2,8 miljoen), Duitsers (2,7 miljoen) en Britten (2 miljoen).

Vooral in Brussel was de toename van het aantal toeristen duidelijk voelbaar, met 10 procent meer overnachtingen in vergelijking met 2017. Maar ook in Vlaanderen (+7 procent) en Wallonië (+5 procent) is er sprak van een stijging. 

West-Vlaanderen boven
Vlaanderen is met ruim 26 miljoen overnachtingen wel nog altijd het gewest dat er ruimschoots in slaagt de meeste toeristen aan te trekken. Bij een opdeling per provincie steekt West-Vlaanderen er duidelijk bovenuit, met 12,2 miljoen overnachtingen. 

Zo goed als de helft van alle overnachtingen (49 procent) werd geboekt in een hotel. Vakantiewoningen zijn nog goed voor een aandeel van 16 procent, vakantieparken voor 13 procent en jeugdherbergen voor 10 procent.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dave Janssens

    Omdat het hier nog steeds België is Jens. Trouwens als de tour al iets heeft laten zien is het wel hoe mooi Brussel is, met erg veel groen voor een grootstad. Trouwens Brussel is noch waals noch vlaams en dat u het verschil tussen federaal en nationaal niet kent en dan ook nog eens gaat beweren dat toerisme nationaal is, is gwn weer de kers op de taart. Met een separatist ga je dus beter niet naar de oorlog. Laat staan naar de les geschiedenis, aardrijkskunde,..., ....,....

  • Jens van den Broeck

    België? Waarom geen cijfers van Vlaanderen en Wallonië? De bevoegdheden voor toerisme zijn nationaal, niet federaal.