Toch nog geen standaardmaat handbagage

REUTERS
Voorlopig komen er geen standaardmaten voor handbagage in vliegtuigen. Plannen van de internationale luchtvaartorganisatie IATA gaan even de ijskast in. Verscheidene grote Amerikaanse maatschappijen hebben zich tegen de plannen voor kleinere maten voor handbagage uitgesproken.

"Belangrijke zorgen zijn uitgesproken in Noord-Amerika. Dit is duidelijk een zaak die reizigers na aan het hart gaat. We moeten het goed doen", maakte IATA vandaag in een verklaring bekend. De drie grootste Amerikaanse carriers American Airlines, United Continental en Delta Air Lines hebben aangegeven de voorschriften niet na te zullen leven. Volgens Delta heeft de organisatie opgeroepen tot veranderingen zonder de maatschappijen te raadplegen.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM ondersteunt het initiatief voor standaardmaten wel. "Het belang en het comfort van de passagiers staat bij ons altijd voorop. Voor de passagiers die met verschillende maatschappijen vliegen, is het makkelijker als ze niet elke keer op de website hoeven te checken welke afmetingen zijn toegestaan", liet KLM vorige week weten.

De Ierse lagekostenmaaschappij Ryanair is geen lid van IATA.