Tips voor een geslaagde cruise op een zeilschip
Cruisen op een viermaster heeft toch iets apart. Je beleeft op zo'n zeilschip de nostalgische sensatie van een ouderwetse zeereis. Wij gingen aan boord van de Star Flyer om ons een week lang met de wind te laten meevoeren. Onze tips voor een geslaagde zeilcruise.
Delen per e-mail
In Malaga zien we de viermaster, die een week onze thuis zal zijn, voor het eerst. De Star Flyer zal zeilen naar Casablanca, Tanger, Cadiz, Gibraltar en Motril om opnieuw aan te leggen in Malaga. Het zeilschip, dat plaats biedt aan slechts 170 passagiers, is gebouwd naar het model van een gracieuze 19de-eeuwse klipper. Door de mahoniehouten dekken, het koperwerk en de vier masten met hun talrijke zeilen, wordt onmiddellijk de sfeer van vroeger opgeroepen. Rond het middendek vind je de mooie bibliotheek en de Tropical Bar, in de buitenlucht onder een canvas. Langs beide zijden van de toog heb je twee klapdeurtjes naar de Pianobar in Victoriaanse stijl. Via die bar daal je dan af naar het schitterende restaurant. De eetzaal geeft langs beide zijden uit op de dekken met de kajuiten.
Verdwalen op dit ranke zeilschip kun jij écht niet. Toch heeft iedere passagier voldoende ruimte. Op de voor- of achtersteven is er steeds wel een plaatsje voor jou alleen. Zo wagen weinigen zich op het kluivernet bij de boegspriet, waar je letterlijk in de touwen hangt.
Het mooiste moment is telkens weer het uitvaren uit de haven. Buitengaats klieft de Star Flyer in alle glorie als een zestig meter hoog kasteel van masten, zeildoeken en koorden door de golven. Terwijl de zeebries de zeilen bolt, schalt '1492, Conquest of Paradise' van Vangelis over het dek. Pathetisch, maar het werkt.
Een tocht van een week op een zeilschip als de Star Flyer gaat echt onder je huid zitten. Toch is zo'n cruise misschien niet voor iedereen weggelegd. Wij geven daarom enkele tips voor een geslaagde trip.
Zeebenen helpen
De Star Flyer is een klipper, geen mastodont van een cruiseschip. Dat betekent dat je de deining bij woelige zee soms kunt voelen. Wie een kajuit heeft die net boven de waterlijn zit, ziet vaak zeewater tegen de patrijspoort klotsen. Het lijkt dan wel of je naar een wasmachine aan het turen bent. Wie daar niet tegen kan of snel zeeziek is, boekt misschien beter een andere cruise. Een stel zeemansbenen helpt in ieder geval. Weet dat er veel trappen zijn, maar geen lift. En op het dek is het soms laveren tussen de touwen van de zeilen.
Wees flexibel
De windjammer is klein genoeg om intiemere havens aan te doen. In de Caraïben zijn er op sommige eilandjes geen havens en zetten de matrozen je af met kleine bootjes - 'tenders' - op het strand. Dat betekent soms dat je natte voeten krijgt.
De Star Flyer is een zeilschip, maar heeft ook dieselmotoren. Toch zijn die soms niet sterk genoeg om de koers voldoende te corrigeren. Aangezien de veiligheid van de gasten primeert, moet de kapitein soms de beslissing nemen om van koers te veranderen of een haven te mijden. Toen wij Tanger naderden, stond er een strakke wind en zat de stroming verkeerd. Na druk gepalaver op de brug en heen-en-weergetelefoneer met het loodswezen, vervolgde de Star Flyer stampend over de golven zijn weg. Tanger, de magische stad aan de zee-engte tussen Afrika en Europa, verdween al snel uit ons zicht. Zeuren om die gemiste kans, helpt dan echt niet.
Geniet van het leventje aan boord
De Star Flyer is een schip voor rustzoekers en mensen die van de zee en van zeilen houden. Wie kickt op bombastische 'Las Vegas-shows', casino's of schreeuwerig entertainment, is er op deze klipper aan voor de moeite. Zoek dus je plekje aan boord en rust uit op één van de vele ligstoelen. Of laat je wiegen door de zee in het aan de boegspriet gespannen net.
Wie genoeg geluierd of golven gezien heeft, kan gaan luisteren naar de kapitein of één van zijn officieren. Die houden regelmatig lezingen in de bibliotheek of vertellen stoere verhalen aan dek. Als het weer het toelaat, mag je ook naar het kraaiennest klimmen. Knikkende knieën krijg je wel, maar het uitzicht is adembenemend.
Je kan de bemanning ook een handje toesteken. Aan de touwen trekken van de zeilen of knopen leggen: op de Star Flyer is dit allemaal toegelaten. De matrozen laten het je wel subtiel weten wanneer je hen echt voor de voeten loopt. Eén keer per reis worden alle zeilen uitgerold en mag je in een tender stappen om de Star Flyer in al haar pracht vanop zee te bewonderen.
Verbroeder met bemanning en gasten
De Star Flyer leent zich uitstekend voor het leggen van contacten. Door de kleinschaligheid van het schip leeft de bemanning letterlijk tussen de gasten. Officieren schuiven mee aan tijdens het diner. Anders dan bij mastodontcruiseschepen, ben jij als gast ook welkom in de stuurcabine van de viermaster.
Vooral bij de bar of in het restaurant - hier geldt 'free seating': iedereen kan zitten waar hij wil - is het niet moeilijk om kennis te maken met de andere passagiers. Wij leerden bijvoorbeeld moeder en dochter Anne en Katherine Balfour uit New York kennen, die voor het eerst in het 'oude continent' waren en 'niet konden wachten om Spanje te ontdekken'.
Hou het informeel
Laat dat pak of die cocktailjurk maar thuis. Op de Star Flyer gaat het er informeel aan toe. Op het dek is een korte broek of badpak - er zijn twee kleine zwembadjes - heel gewoon. In het restaurant - erg lekker eten overigens - is de dresscode ook casual, maar daar wordt toch gevraagd om de shorts achterwege te laten. De Star Flyer is vooral een 'goed-weerschip'. Er is weinig ruimte binnenin. Een windjack of pull op volle zee of 's avonds is geen overbodige luxe.
Doe je zin aan land
In elke haven kan de passagier kiezen uit één of meer excursies. Aangezien er niet zoveel passagiers zijn, verloopt de ontscheping erg vlot. Wij probeerden de excursie in Casablanca, met een bezoek aan de stad en de Grote Moskee, uit. Vanuit Motril deden we ook een uitstap naar Granada om het Alhambra-paleis te bezoeken. Het viel ons op dat die trips goed georganiseerd waren en niet zo duur.
Maar je kan natuurlijk ook andere plekjes ontdekken. Het voordeel van een klein schip als de Star Flyer is dat je vaak op een boogscheut van een stad aanmeert. Zo ontdekten we te voet en op eigen houtje Cadiz. In Gibraltar regelden we zelf onze tocht naar de beroemde rots met een privé-gids/chauffeur. De rest van de dag kuierden we in ons eentje rond in de Britse kroonkolonie.
Praktisch
Met welke schepen? De rederij Star Clippers (Monaco) heeft een vloot van drie zeilschepen. Wij voeren mee op de viermaster Star Flyer, dat net als zusterschip Star Clipper plaats biedt aan 170 passagiers en 70 bemanningsleden) De Royal Clipper is als vijfmaster iets groter, met plaats voor 227 mensen en 106 bemanningsleden. In de zomer vind je de schepen vooral in de Middellandse Zee, Europa en recentelijk ook op de Baltische Zee. In het voor- en najaar wordt 'overwinterd' in de Caraïben.
Wat moet dat kosten? Bij een cruise met Star Clippers zijn het verblijf en de maaltijden inbegrepen (volpension). Drankjes, fooien en excursies niet. Via een touroperator kan je een totaalpakket boeken, met vluchten en tranfers inbegrepen. Wij reisden met Enjoy Paradise. Zeven nachten cruisen in de Middellandse zee (hele seizoen) heb je vanaf 1.945 euro (cruise only en binnenkajuit) op basis van volpension.
Meer info? Star Clippers en Enjoy Paradise
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van HMS Bounty tot Mercator
Superstorm Sandy slaagde er in driemaster HMS Bounty tot schroot te herleiden voor de kust van North Carolina. Het zeilschip - een replica - figureerde in 'Pirates of the Caraïben: Dead Man's Chest', maar werd gebouwd voor de film 'Mutiny on the Bounty', een Hollywoodfilm uit 1962 die het verhaal van de bemanning vertelt. Gelukkig zijn er nóg legendarische driemasters te bekijken, dichtbij en iets verder van je bed. -
München Piloot breekt start af omdat Nederlander (51) mondmasker weigert
Een piloot in Duitsland heeft de start van een vlucht afgebroken, omdat een Nederlander aan boord weigerde een mondmasker op te zetten. De gezagvoerder maakte rechtsomkeert naar een plek op de luchthaven van München waar vier agenten de Nederlandse passagier uit het vliegtuig haalden. -
Cityhoppen op de Middellandse Zee
Veel cruiseschepen verhuizen in het najaar naar de Caraïben, maar een deel ervan blijft rondtoeren op de Middellandse Zee. Dan ligt de nadruk niet op zon, maar op cultuur en bezienswaardigheden aan land. Wij zochten vier aanraders uit. Cruise van stad naar stad en ontdek de leukste plekken rond de Méditerranée. -
-
Cruisen met de kids
Vroeger waren luxecruises het exclusieve vakantieterrein van snobs en senioren, vandaag ontdekken steeds meer kroostrijke gezinnen de mogelijkheden. Uitgebreide animatie, professionele opvang én betaalbaar - ook tijdens schoolvakanties. -
Geen zin in een huis dat naar frietvet ruikt? Dit kan je allemaal doen met een airfryer
De airfryer is in steeds meer keukens te vinden. De naam doet vermoeden dat je er enkel mee kan frituren, maar niets is minder waar. Je kan er heel wat verschillende bereidingen mee maken. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn. -
Intel mag niet langer processors leveren aan Huawei
-
Ondanks coronacrisis: meer doden in burgerluchtvaart in 2020
Ondanks de coronapandemie zijn er afgelopen jaar meer doden gevallen bij ongevallen met commerciële vliegtuigen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre (JACDEC).