Teleurstelling bij toeristen: deze trekpleister op Bali wordt gefaket voor Instagram

De weerspiegeling in het water trekt veel toeristen aan.
Twitter De weerspiegeling in het water trekt veel toeristen aan.
De Lempuyang-tempel is ongetwijfeld een van de mooiste op het Indonesische eiland Bali. Elke dag poseren er horden toeristen in het midden van de tempel voor een foto op Instagram. De weerspiegeling van ‘de poort naar de hemel’ in het kristalheldere water maakt het plaatje af, maar niets is wat het lijkt.

Onder de hashtag #GatesofHeaven zijn op Instagram meer dan 15.000 foto’s van toeristen vinden, waarvan vele bijna exact hetzelfde tonen: een persoon of koppel poserend tussen de twee gigantische monolieten, weerspiegeld door het prachtige kristalheldere meer.

Meer en meer toeristen lijken echter teleurgesteld nadat ze verleid werden om de tempelsite te bezoeken. Reden: de schoonheid van de site wordt gefaket. Een van hen is journalist Polina Marinova, die haar teleurstelling uitte op Twitter. “Het bewijs dat Instagram-influencers alles verknoeid hebben. Mijn hoop en dromen waren verbrijzeld toen ik ontdekte dat het water aan de poort naar de hemel eigenlijk een stuk glas onder een iPhone is”. Volgens Marinova staan mensen urenlang aan te schuiven voor de populaire Instagram-foto.

In werkelijkheid is er geen water bij de tempel.
REUTERS In werkelijkheid is er geen water bij de tempel.

Een Australische toerist, die in mei naar de tempel gereisd is, noemde de truc “belachelijk”. “ Het is volledig vervalst”, vertelde ze aan Yahoo News Australia. “Het enige dat ze doen is een klein reflecterend stuk glas onder de lens van de camera plaatsen. Mensen rijden daarvoor urenlang naar de site en staan nog eens een uur lang in de rij.”

Marinova kreeg op Twitter ook veel reacties van mensen die beweren vergelijkbare ervaringen te hebben gehad. Ze prezen de vindingrijkheid van de lokale bevolking om de obsessie van westerse toeristen met Instagram te sussen, zo schrijft Yahoo News. “Wow, deze man is begonnen met een Instagram-business”, grapte iemand. “Ik moet deze truc onthouden wanneer ik mijn huis verkoop!”, klonk het ook.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koen Boone

  Enkele jaren geleden ook naar Bali geweest na het zien van de vele prachtige fotos... in realiteit waren op de meeste plekken massas veel volk dat het onmogelijk maakte om zelfs een foto te maken --> grote teleurstelling.. Langs andere kant wel heel mooie ( onbekende ) plaatsen gezien die wel minstens even prachtig waren.. Besluit is dat Bali beetje slachtoffer is van het massatoerisme

 • Peter Janssens

  Wie verschiet er nog van het feit dat alles in deze moderne wereld nep is? Beetje naïef misschien?

 • Arie Verwimp

  Als ik zo een droomreis boek kijk ik eerst op google earth hoe het in werkelijkheid is..ik ben daar ook geweest en het is daar gewoon prachtig...ik begrijp niet dat in deze wereld waar je alles online kunt vinden je nog zo laat bedotten.

 • Gilles Bonte

  Instagram fotos fake? Nee toch? #sarcasm

 • Thierry Piette

  Je kan moeilijk ontkennen dat die mannen heel inventief zijn en die horde toeristen trapt daar gewoon in.