Te veel smog in Praag? Dan wordt openbaar vervoer gratis

De Karelsbrug in Praag.
Getty Images/iStockphoto De Karelsbrug in Praag.
Bij smogalarm wordt het openbaar vervoer in Praag in de toekomst gratis. De regel geldt ook voor buitenlanders en toeristen. Het verwachte omzetverlies van ongeveer 200.000 euro per dag zal vergoed worden uit de gemeentelijke schatkist.

Smogalarm is er gemiddeld vijf tot zeven dagen per jaar in de hoofdstad van Tsjechië. De belangrijkste oorzaak is het autoverkeer.

Tegelijkertijd begint een informatiecampagne om onder meer het delen van auto's te stimuleren. Op de lange termijn verwacht de stad ook rijverboden bij smog, nu ontbreekt de wettelijke basis hier echter nog voor. De autoriteiten willen daarnaast harder optreden tegen bestuurders die stoffilters verwijderen om brandstof te besparen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy De Vos

  Openbaar vervoer zou voor iedereen gratis moeten zijn! Dan is het file- en Co2 probleem eveneens opgelost!

 • Frans Peeters

  Vorige week in Praag geweest (voetbal Genk), VW diesel busjes puffen daar gewoon door de binnenstad en deze foto is wel een op een mistige dag

 • Jan Van Rompaey

  Waarom hier niet ?

 • Wanda Helsen

  Doen ze in veel steden, ook meegemaakt in Parijs. Alleen in dit land zijn ze zover nog niet. Hier plaatsen ze bordjes op de snelwegen om trager te rijden en dat is het dan.