Steeds meer mensen compenseren CO2-uitstoot van hun reizen

Beeld ter illustratie.
© Bart Leye Beeld ter illustratie.
Steeds meer mensen zijn bereid om de CO2-uitstoot van hun verplaatsingen te compenseren door geld te storten aan organisaties als Greentripper of Treelogical. Die behandelden vorig jaar een pak meer dossiers dan in 2018, met dank aan de klimaatspijbelaars en de vliegschaamte.

Op de sites van de organisaties kan je de CO2-uitstoot berekenen van je reizen, verplaatsingen of nog je huishouden. Het geld dat je stort, wordt door hen in klimaatacties gestoken zoals bebossingsprojecten, om de klimaatimpact van de reis te neutraliseren.

Meer dan 15.000 ton

Bij Greentripper werd vorig jaar in totaal meer dan 15.000 ton CO2 gecompenseerd. De helft daarvan gebeurde door particulieren, goed voor iets meer dan 2.000 dossiers. Dat waren er vier keer meer dan in 2018. 

Volgens de organisatie betaalt een reiziger gemiddeld ongeveer 50 euro, waarmee 4 ton CO2 kan worden gecompenseerd. "In het algemeen compenseren ze verschillende reizen of verschillende transportmiddelen (bijvoorbeeld vliegtuig + afstand in kilometer voor de auto tijdens het jaar)", aldus Greentripper.
 

De andere helft van de gecompenseerde CO2-uitstoot kwam van bedrijven die hun zakenreizen klimaatneutraal willen maken en van reisorganisatoren die hun klanten CO2-compensatie aanbieden.

Kantelpunt

Bij Treelogical, een initiatief van natuurorganisatie Bos+, werd er een stijging genoteerd van 40 procent tegenover 2018. De organisatie noemt 2019 een "kantelpunt". 

"Onder meer de bosbrossers of klimaatspijbelaars hebben ervoor gezorgd dat het klimaat een gespreksonderwerp is geworden dat uitvoerig aan de ontbijttafel van gezinnen wordt besproken", aldus woordvoerder Bart Carlier. "Er zijn meer en meer mensen bereid om actie te ondernemen. De persoonlijke voetafdruk en CO2-uitstoot verminderen zijn daarbij van essentieel belang.”
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • George Baaths

  Wat voor hypocrieten gedoe als je betaalt is het ok daar wordt het milieu NIET beter van

 • Jan Boden

  In de middeleeuwen geloofden de mensen dat na hun dood hun leven zou worden beoordeeld. Voor begane zonden ( CO2-uitstoot) wachtte een straf waarvan met de aankoop van een aflaat men de zondestraf kon verminderen. Onze huidige klimaatpausen hebben de aflatenhandel nieuw leven ingeblazen.

 • Ignace Debonne

  Reclame voor een bedrijf dat aflaten voor de klimaatreligie verkoop. De oude technieken om geld te verdienen aan paniek worden weer opgediept.

 • Erwin Doms

  Naast de pot gepist weeral , waar geld is is graaicultuur en vriendenpostjes , die dingen verbruiken 800-1000 LITER PER UUR ! , dit wil zeggen ongeveer 14000 lier zuurstof per uur , we worden er door vergast , een boompje planten zal ons niet redden denk ik dan , haal ze uit de lucht .Kijk s'morgens maar eens omhoog , je ziet de zon niet meer door hun uitlaatgassen ! alles wit , vroeger blauw .

 • Benny Deridder

  De vakbonden moeten precies niet meer staken voor meer koopkracht, die is er zo te zien in overvloed. Evenals gemakzucht.