Steden raken citytrippers beu

Het San Marco-plein in Venetië.
thinkstock Het San Marco-plein in Venetië.
We liggen deze zomer niet alleen aan het strand, maar trekken ook 'en masse' naar de stad. Het aandeel van citytrips in vakanties is wereldwijd met 60% gestegen. Kassa-kassa voor de horeca, maar heel wat steden zitten tegen hun limiet. In Venetië passeren in een jaar tijd 400 keer zoveel toeristen als er inwoners zijn.

Dat is van het goede véél te veel, vinden ook reisexperts. "Er moet iets gebeuren", zegt Robrecht Willaert van vakblad 'Travel Magazine'. "Honderden cultuurschatten zijn al beschadigd."

"Al deze steden zijn het slachtoffer van hun eigen succes en gaan er langzaam aan kapot. Miljoenen toeristen gaan vandaag op hetzelfde ogenblik op zoek naar de unieke sfeer van een stad, maar in werkelijkheid bestaat die authentieke ervaring op vele plaatsen al niet meer. Venetië is daar het beste voorbeeld van: wie kan nog genieten als 500.000 toeristen zich dagelijks bij 40 graden door het kleine centrum wurmen? Een stad als Firenze is er al net zo erg aan toe. Honderden cultuurschatten zijn al beschadigd en duizenden Florentijnen vluchten de stad uit. Ook de toeristen die rustig iets willen bijleren en cultuur opsnuiven, worden nu weggejaagd."

Wat kunnen steden die teveel toeristen aantrekken doen? En is dat massale toerisme echt alleen maar slecht? U leest het in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken.