Spaanse verkeersdienst wil af van 100 km per uur op secundaire wegen

Een secundaire weg in Spaans-Baskenland.
getty Een secundaire weg in Spaans-Baskenland.
De Spaanse verkeersdienst DGT wil af van 100 km/u op secundaire wegen en is voorstander van een maximumsnelheid van 80 km/u. De nieuwe baas van DGT wil zo een daling van het aantal verkeersdoden bewerkstelligen. 

 77% van de dodelijke verkeersslachtoffers in Spanje vielen in 2017 op secundaire wegen. Overdreven snelheid is de hoofdoorzaak. Naast Spanje zijn er nog vijf andere Europese landen waar 100 km/u is toegelaten op secundaire wegen. Het gaat om Duitsland, Oostenrijk, Polen, Ierland en Roemenië. 

Buurland Frankrijk bracht de maximumsnelheid op secundaire wegen deze zomer terug van 90 naar 80 km/u. De maximumsnelheid op Spaanse snelwegen is en blijft 120 km/u.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  90 rechts, 120 midden en links 140 ? Ze kunnen nu al geen twee snelheden baas (70 en 120). Dat de chauffeus eens eerst leren om de regels te volgen.

 • alain schils

  Ik vind 80 km/u ideaal. Dan kan je je auto in 5-de versnelling zetten en is het verbruik minder. Bij 70 km/u zit je in een te hoog toerental en stijgt het verbruik. En aan de pipo's die op 14 oktober 2018 verkozen willen worden, hou eens rekening met de vragen van de buurtbewoners inzake mobiliteit in hun buurt. Hou je daarmee bezig dan win je stemmen.

 • Jürgen Mouton

  "Overdreven snelheid is de hoofdoorzaak." En politici verwachten, dat bestuurders die te snel rijden, trager gaan rijden omdat de maximum snelheid verlaagd word. Hahahahahaaaaaaa. Politici zijn blijkbaar overal wereldvreemd. Iemand die te snel rijd, heeft lak aan snelheidsbeperkingen. Net zoals iemand die dronken, onverzekerd of zonder rijbewijs rijd, lak heeft aan de wetgeving. Of iemand die een wapen wilt, dat koopt op de zwarte markt, welke wetten politici ook stemmen...

 • LUC SMEULDERS

  tja in een groot land wil men wel vooruitkomen als men rijd natuurlijk waarom in belgie niet op de autostrade rechts 90 minimum midden 120 en links 140 bij droog weer ?

 • Frans Peeters

  Hor kan men het beste aan de burger zijn geld zonder belastingen te verhogen? verkeersboetes