Skioorden in Valle d'Aosta vragen 200 euro voor eerste hulp

THINKSTOCK
Skiërs in de wintersportoorden in de Italiaanse regio Valle d'Aosta worden niet langer gratis geholpen door het pistepersoneel. Evacuaties per brancardslee of sneeuwscooter zullen vanaf nu tot 200 euro gaan kosten. "We willen zo misbruik voorkomen", verklaarde Nicola Bosticco van het skioord Valsusa aan de krant La Repubblica.

"Het is al voorgevallen dat onze hulpdiensten worden opgebeld om een dronken skiër uit de après-skibar naar het dal te halen. Met de kostenbijdrage willen we soortgelijke interventies ontmoedigen". Lokale overheden betaalden in het verleden mee de aankoop en het onderhoud van helikopters, sleeën en sneeuwscooters. Door overheidsbesparingen  moesten de wintersportoorden op zoek naar alternatieve financiële middelen.

De reddingswerkers helpen in de Valle d'Aosta-regio alleen al zo'n 3.500 wintersporters per skiseizoen. In de meeste gevallen worden die interventies gedekt door de reisverzekering.  De maatregel heeft afgelopen zomer al vruchten afgeworpen. 'Onnodige' helikopterinterventies zoals het redden van bergwandelaars die te moe waren voor een tocht naar het dal zijn spectaculair gedaald.

Tegenstanders van de maatregel vrezen voor een hoop rompslomp omdat andere Italiaanse bergregio's niet dezelfde regels hanteren. Ook wordt de willekeur van de maatregel gehekeld. Waarom moeten wintersporters betalen voor eerste hulp, terwijl mensen die betrokken raken in een verkeersongeluk dat niet hoeven te doen, klinkt het. Valle d'Aosta is niet de eerste, en wellicht niet de laatste, regio in de Alpen die piste-interventies doorrekent aan gewonde wintersporters.