Shoppen met smaak

Liefst 250 geitjes leveren de melk voor de kazen 't Reigershof.
Liefst 250 geitjes leveren de melk voor de kazen 't Reigershof.
Geen regio zo rijkelijk bedeeld met streekproducten als de kust. Op deze authentieke adresjes word je als fijnproever op je wenken bediend. Om duimen en vingers bij af te likken!

Sterrenslager in St.-Idesbald en Nieuwpoort
Van Sergio Herman over Kobe Desramaults, sterrenchefs weten als geen ander waar ze een lekker stukje vlees kunnen vinden. Bij Hendrik Dierendonck, beenhouwer in hart en nieren. In zijn unieke slagerij krijg je zowel West-Vlaams rood rund van de eigen boerderij als het beste vlees uit Europa: van extra Limousin melkkafl en Aberdeen Angus uit Schotland tot lam uit Texel. Al dat vlees wordt ter plekke afgerijpt in een open koelkast. Niet meteen de plek om snel even 100 gram preparé te bestellen, wél een vleeswalhalla waar je ogen en oren te kort komt.
Keurslager Dierendonck, Strandlaan 331, Sint-Idesbald, tel. 058/51 12 87 en Albert I Laan 106, Nieuwpoort, 058/24 20 12, Dierendonck

Verse vis in St.-Idesbald
In 1919 opent vissersdochter Mette Julia de deuren van haar viswinkeltje. Vandaag, bijna een eeuw en drie generaties later, is Mare Nostrum nog steeds dé familiale visboetiek bij uitstek. Angus Wittevrongel - de vierde generatie al - staat er nu samen met zijn zus en ouders aan het roer. Zo trekt vader Freddy nog drie keer per week naar de visveiling om er de allerbeste loten uit te kiezen.

Het aanbod is immens, en dan zwijgen we nog over de zalige vissoep, garnalenbisque, bouillabaisse, waterzooi, garnaalkroketten en vissla, die al decennia volgens een geheim familierecept worden bereid.
Mare Nostrum , Strandlaan 321, Sint Idesbald, tel. 058/51 45 85, Mare Nostrom

Kaas met gaatjes in Oostende
Al drie generaties lang is Kaas Haspeslagh een vaste waarde in Oostende en omstreken. Je vindt hier perfect gerijpte kaas die je ter plekke kan degusteren. Maar ook huisgemaakte pompoensoep met vers gemalen kaas, raclette en originele broodjes zoals Pittig Rood (chorizo, hoevegeitenkaas, zongedroogde tomaten en rucola) en Zuiderse Opkikker (rauwe ham met buffelmozzarella).
Kaas Haspeslagh, Witte Nonnenstraat 29, Oostende, tel. 059/70 17 82, Kaas Haspeslagh

Versgedraaid ijs in Knokke
De wachtrijen geven het al aan: Glacier de la Poste is een groot succes. Vanaf de eerste lik ben je verkocht. Het ijs wordt hier dan ook vers gedraaid. Er wordt niets gestockeerd of diepgevroren. Christophe, zoon van Robert De Sloovere, die de zaak decennia geleden startte, draait dan ook de klok rond ijs.
Glacier de la Poste, Zeedijk-Het Zoute 718, Knokke-Heist

Trage koffie in Wenduine
De kust kan zelfs uitpakken met een ambachtelijke koffiebranderij: Koffiekan. Deze roostert zijn kwaliteitsbonen op een trage manier zodat de koffie zijn zachte smaak behoudt. In de heerlijk geurende fabriekswinkel kun je elke werkdag terecht voor enkele kilo's 'trage' koffie.
Koffiekan, Kerkstraat 84, Wenduine, Koffiekan.

Openluchtvismarkt in Oostende
De unieke openluchtvismarkt strekt zich uit langs de haven en is zowat dagelijks open. Alleen op Kerstdag, Nieuwjaar en bij storm - als de schuit veilig aan de kade blijft - word je hier niet op je wenken bediend. Een festijn voor al wie houdt van levende verse Noordzeevis en grijze garnalen of de kaviaar van de Noordzee. Elke avond, tussen 19 en 20 uur, kussen de vissers hun vrouwen vaarwel om het wijde sop te kiezen en de hele nacht te varen tot ze voor dag en dauw hun vangst lossen. Alleen wie binnen het etmaal lost, mag aan de Vistrap aanmeren.
De Vistrap, Visserskaai, Oostende

Kersen van de boer in Knokke
Niets zo heerlijk als een onvervalste boerderijwinkel als de Zoete Polder in Knokke. De dikke donkere kersen die 's morgens werden geplukt, kun je wat later al verorberen. Kersen die de test niet doorstaan, worden tot artisanale confituur, sap of fris kersenbier verwerkt. Maar hier worden ook pruimen, appeltjes en heerlijke frambozen geoogst.
Open tijdens de oogst. Kijk op de website voor de openingsuren.
Zoete Polder, Hazegras 85, Knokke-Heist, tel. 050/62 40 07, Zoete Polder

Belgische oesters in Oostende
Eind 19de eeuw at de hele Europese beau monde Oostendse oesters. Vandaag wordt de lokale lekkernij weer gekweekt in de Oesterhoeve aan de Spuikom. Sla er meteen een voorraad kreeft, krab of andere schelpdieren in. Je kan er ook overnachten in de B&B.
Oesterhoeve, Schietbaanstraat 84, Oostende, tel. 059/33 08 73, Oesterhoeve

Geitenkaas in De Haan
In en rond 't Reigershof lopen maar liefst 250 geitjes te mekkeren. Die brigade wordt tweemaal per dag gemolken, het biologische resultaat koop je in het bijhorende kaaswinkeltje. Van jonge geitenkaas (met brandnetel, bieslook, tomaatbasilicum) over oude en belegen, halfharde geitenkaas of zachte paterskaas tot verse geitenkaasjes en feta. Wie zin heeft, mag de geitjes die al dat lekkers leveren een bezoekje brengen.
't Reigershof, Polderstraat 4, Klemskerke (De Haan), tel. 059/23 63 81, 't Reigershof

Sterrenslager in St.-Idesbald en Nieuwpoort.
Sterrenslager in St.-Idesbald en Nieuwpoort.
Openluchtvismarkt in Oostende.
Openluchtvismarkt in Oostende.