Ryanair reageert op morrende piloten: "Als er staking komt, gaan we die frontaal aanpakken"

EPA
Na hun Ierse, Italiaanse en Portugese collega's hebben nu ook de Duitse piloten van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair beslist om te staken. De Duitse vakbond Vereinigung Cockpit heeft opgeroepen tot stakingen in Duitsland. Ook in thuisbasis Dublin kondigden gisteren de piloten aan actie te zullen voeren. Ook bij de Belgische piloten zijn de frustratie en actiebereidheid erg groot, zegt vakbondsman Kurt Callaerts (ACV-Transcom).

De Ierse prijsvechter moet met onmiddellijke ingang rekening houden met werkonderbrekingen, meldt de Duitse vakbond Vereinigung Cockpit (VC). Tijdens de kerstdagen zal niet worden gestaakt.

Met stakingen wil de bond onderhandelingen afdwingen over collectieve afspraken over loon en andere arbeidsvoorwaarden. Nu werken veel piloten nog op basis van individuele afspraken bij Ryanair. Hun arbeidsvoorwaarden blijven volgens VC ver achter bij die van collega's bij andere luchtvaartmaatschappijen.

Ook in Italië, Portugal en Ierland komen de piloten van Ryanair volgens VC in opstand. De vakbond geeft het bedrijf nog wel een kans om acties te voorkomen. Maar dan moet het zich direct bereid verklaren tot collectieve onderhandelingen. In Ierland hebben de piloten alvast besloten om op woensdag 20 december het werk neer te leggen.

Dat Ryanair zijn piloten slecht behandelt, blijkt volgens VC uit het grote verloop binnen het korps. Nu de vraag naar luchtvaartpersoneel stijgt, zoeken piloten bij bosjes hun heil elders, wat tot grote tekorten leidt, aldus de bond. De luchtvaartmaatschappij moest dit najaar vele duizenden vluchten schrappen wegens roosterproblemen.

Eén kogel

Ook bij de Belgische piloten van Ryanair zijn de frustratie en actiebereidheid erg groot, zegt vakbondsman Kurt Callaerts (ACV-Transcom). De Belgische piloten zullen zich volgens Callaerts wellicht aansluiten bij een stakingsactie, als die zeer breed gedragen wordt en zeer goed gecoördineerd is op Europees vlak. "Onze mensen moeten ingedekt zijn", aldus Callaerts, die benadrukt dat Ryanair een "heel speciaal bedrijf is met een speciale structuur".

"Zo'n actie bij Ryanair is als een geweer met één kogel. Er moet direct raak geschoten worden", aldus de vakbondsman. Callaerts zegt dat er nationaal en internationaal overlegd wordt tussen de werknemersvertegenwoordigingen.

PR-stunt

Ryanair heeft inmiddels in ongemeen harde bewoordingen gereageerd op de stakingsdreigingen. Het laat in een reactie weten nog niet officieel op de hoogte gebracht te zijn over een actie door zijn Duitse piloten. "We gaan ervan uit dat dit eerder een PR-stunt is van de pilotenvakbond VC", klinkt het in de reactie.

"Als er toch een dergelijke actie zou plaatsvinden, dan zullen we die frontaal aanpakken. We gaan niet onderhandelen met VC en zullen VC ook niet erkennen, ongeacht welke acties er plaatsvinden, als dat al het geval zou zijn", aldus Ryanair. 
25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gust Mannet

  Ik vlieg al jaren met lowcost WIZZAIR en nooit geen negatief advies gehoord.

 • jan dessers

  sinds Ryanair me eergisteren voor 190 euro bestolen heeft (letterlijk) mogen ze van mij de hoogste boom in..alsof het al niet erg genoeg was dat de vluchten afgelast waren..

 • cracco raymond

  gaat dan met indiërs of chinezen vliegen,in belgië hebben we ook poolse en andere oostblokkers om te werken.

 • KATIA VERBRUGGHE

  Nog even .... en onze vliegtuigen vliegen zonder piloot ....

 • Conrad Curze

  Als er geen piloten over zijn die voor Ryanair willen vliegen zal het snel anders klinken bij mister O'leary. Misschien moeten de passagiers wel eens 2 x nadenken voor ze met een vliegtuigmaatschappij willen vliegen waar de ervaren piloten allemaal vertrokken zijn wegens de werkomstandigheden. Maar ja, het Is ondertussen duidelijk dat heel wat mensen enkel denken aan het geld "in hunne zak".