Rugzak van 65 kilo, tocht van 500 kilometer: Belg (41) steekt als eerste mens ooit zonder begeleiding Tasmanië over

Louis-Philippe Loncke bij een eerder avonturier.
BELGAONTHESPOT Louis-Philippe Loncke bij een eerder avonturier.
De Belgische avonturier Louis-Philippe Loncke, in 2016 nog verkozen tot 'European Adventurer of the Year', is toe aan een nieuw huzarenstukje. De man wil als eerste mens ooit te voet Tasmanië oversteken in de winter, zonder begeleiding. Deze ochtend is hij "zijn moeilijkste avontuur ooit" gestart.

Loncke stak eerder al als eerste mens zonder begeleiding Death Valley in de Verenigde Staten over en leverde die prestatie opnieuw in de Australische Simpsonwoestijn én de grootste zoutvlakte ter wereld in Bolivia, de Salar de Uyuni. Al is het zijn tocht door Tasmanië die "de moeilijkste ooit" wordt, gaf hij enkele dagen voor zijn vertrek vanuit Launceston (Australië) te kennen. Deze  ochtend is hij zijn avontuur dan echt gestart.

Het is intussen al de zestiende expeditie voor de 41-jarige Loncke, die in februari 2016 nog 'Europese avonturier van het jaar' werd. Een keer eerder al trok hij door Tasmanië, het Australische eiland ten zuidoosten van het vasteland, in de zomer van 2006 en 2007. Toen wandelde hij 49 dagen onbegeleid door de bergen in de wildernis. Maar na bijna twaalf jaar mag het dus ambitieuzer: hij wil als eerste mens zonder hulp én in de winter het eiland te voet doorkruisen, van Penguin aan de noordkust tot South East Cape, het meest zuidelijke punt. Twee jaar lang stippelde hij de route van in totaal ruim 500 kilometer uit. De tocht hoopt hij in ongeveer veertig dagen af te leggen. In die periode zal Loncke niet worden bevoorraad. Hij nam al zijn voedsel en materiaal dat nodig is, mee. Zijn rugzak woog bij de start ongeveer 65 kilo.

Hevige sneeuw en regen

"Ik weet dat ik zal lijden op deze expeditie en het is zeker en vast al het moeilijkste dat ik ooit gepland heb", zegt Loncke. De avonturier wacht inderdaad een zware taak, door de koude temperaturen en het moeilijke terrein in Tasmanië, met dichte begroeiing en hevige sneeuw- en regenval. "De kans dat ik South Cape bereik is erg klein, maar avontuur draait om risico's nemen. Als het gemakkelijk zou zijn, zou iemand anders het al eerder hebben gedaan. Er zijn veel gevaren in Tasmanië, maar ik ga zo ver ik kan."

Een van de manieren waarmee Loncke zich voorbereidde op de tocht, is door 10 kilo bij te komen. "Door nat te zijn en het koud te hebben, zal ik veel calorieën verbranden", zegt hij. "Ik kan niet genoeg voedsel dragen om calorieën binnen te spelen, dus de calorieën als vet op mijn lichaam meedragen is de beste strategie." De avonturier verwacht 10 tot 20 kilo aan lichaamsgewicht te verliezen gedurende de expeditie.

Ik kan niet genoeg voedsel dragen om calorieën binnen te spelen, dus de calorieën als vet op mijn lichaam meedragen is de beste strategie

Louis-Philippe Loncke kwam tien kilogram bij

Opblaasbare boot

Loncke zal trouwens niet uitsluitend wandelen, hij legt ook een deel van het traject af met een packraft, een kleine en draagbare opblaasbare boot. Die zal hij gebruiken om grote meren over te varen en een stuk van de Gorden River af te leggen. Die rivier is volgens de Belg ook meteen het gevaarlijkste stuk, door de vele stroomversnellingen en rotsen en boomstammen in het water.

Tijdens zijn tocht zal Loncke ook voor de derde keer deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Parijs, waarvan het doel is te bepalen wat de impact is van factoren als koude, eenzaamheid, honger, dehydratie en slaaptekort op het cognitieve vermogen. Daarvoor voert hij om de drie dagen een reeks tests uit die 45 minuten in beslag nemen.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Glenn Wouters

  Het is geen wandeling in het park. Over 12km kan je gemakkelijk een ganse dag doen,. Je kan niet doorstappen zoals je op de dijk aan zee kan doen. Als je een gemiddelde haalt van 2 km per uur ben je al stevig bezig.

 • machteld vandenbroecke

  respect voor iemand die zijn dromen najaagt! ik wens hem veel succes

 • roger cam

  10 kg bijkomen en dan nog eens een rugzak van 65kg? Da's 75 kg extra dat uw lichaam moet dragen. Om te beginnen, die 65 kg krijgt ge nooit alleen op uw rug, laat staan dat ge er nog maar 100 hoogtemeters moet doen, ge blijft staan waar ge wil vertrekken. Niet overdrijven met getallen hé reporterke!

 • mario deridder

  Klinkt indrukwekkend maar is het niet...12,5 km per dag stelt niet zo veel voor. Is maar een paar uur wandelen per dag. Daarna gans de dag uitrusten en van de natuur genieten...En 65kg snijdt behoorlijk in je schouders ja maar dat gewicht wordt minder naarmate de tocht vordert. En zoals gezegd..is maar een uurtje of 3 of minder per dag. En zonder begeleiding? Die mens heeft heus wel een sluitend back up plan hoor in geval van nood. Heb mensen al veel straffer dingen weten doen...

 • Peter Thys

  ik hoop voor hem dat het lukt,in dat geval ben je een held.Maar gaat het fout dan ..................................Trouwens als natuurliefhebber houdt die wel zijn vuilnis bij en gooit hij dat niet weg!