Roompot probeerde conclusies over vieze huisjes uit publiciteit te houden

Een vakantiehuisje van Roompot (archieffoto)
ANP Een vakantiehuisje van Roompot (archieffoto)
De Nederlandse Consumentenbond mag zijn conclusies over het gebrek aan hygiëne in vakantiehuisjes van Roompot gewoon publiceren. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald.  

Het vakantieparkenbedrijf had een kort geding aangespannen om publicatie te verbieden.  Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat vijf onderzochte huisjes van op vijf verschillende parken van Roompot vies en onhygiënisch zijn. Uit angst dat consumenten de vakantieparken als "onveilig en als een gevaar voor de gezondheid aanmerken" probeerde Roompot publicatie van die conclusies te verbieden.

De rechtbank ziet daar echter geen reden toe.  De Consumentenbond was volgens de rechter niet eens verplicht om Roompot vooraf inzage te geven in de conclusies, die eind deze maand verschijnen in de nieuwe Consumentengids.

Ik heb nog nooit meegemaakt dat een bedrijf er zo met gestrekt been in gaat en zo intimiderend te werk gaat als Roompot

Bart Combée, directeur Consumentenbond

Gestrekt been

Nooit eerder heeft de Consumentenbond meegemaakt dat een bedrijf zo ver ging om een negatieve publicatie tegen te houden, zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. "Er zijn wel vaker bedrijven die het niet eens zijn met onze onderzoeken en die proberen een publicatie aan te passen of tegen te houden. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een bedrijf er zo met gestrekt been in gaat en zo intimiderend te werk gaat. Roompot hindert de persvrijheid en probeert het doen van onafhankelijk onderzoek en het informeren van consumenten te belemmeren.''

Daarbij zit het Combée vooral dwars dat Roompot een onderzoekster op persoonlijke titel heeft gedagvaard. "
Deze handelswijze heeft ook de rechter verbaasd. Nu Roompot het kort geding verloren heeft, kunnen wij de resultaten van ons onderzoek gewoon publiceren. Roompot trekt aan het kortste eind."

Schoonmaken blijft mensenwerk. Met een aantal van wekelijks duizenden schoongemaakte vakantiehuizen kan er altijd wel eens wat misgaan

Marc Volleman, woordvoerder Roompot

Roompot laat weten de resultaten van het onderzoek "te betreuren". "Service en schoonmaak blijven mensenwerk en met een aantal van wekelijks duizenden schoongemaakte vakantiehuizen kan er altijd wel eens wat misgaan”, aldus woordvoerder Marc Volleman van de vakantieparken. "Wij hebben meer dan 12.000 objecten in verhuur die gemiddeld met een 8 beoordeeld worden door de gasten. Dit is een cijfer waar Roompot trots op is.'' 

Hygiëne

De Consumentenbond testte de hygiëne in vakantiehuisjes volgens dezelfde methode als die in hotels en openbare toiletten. De onderzoekers gebruikten een UV-lamp, foto's en controleerden de bacteriën op de eettafel, wc-bril, deurklink, aanrecht, wastafelkraan en douchevloer.

Hoe vies de Roompothuisjes precies waren, wil de Consumentenbond nog niet zeggen. "In de Consumentengids laten we de context zien, hoe Roompot ten opzichte van andere aanbieders scoort.'' 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Otto Brandt

  Ondanks dat we over het algemeen toch wel redelijk tevreden waren en zijn van het aanbod van Roompot hebben wij ook eens meegemaakt dat we een zeer vuil huisje hadden gekregen in Nederland. De stoffen stoelen zakten vol vlekken de sofa was zeer vuil zodat we zelf met een spons de zaak wat schoon hebben moeten maken voordat we ons durfde neer te zetten. Ook de matrassen waren niet proper. We hebben dan ook klacht neergelegd. Maar Roompot reageert hier nauwelijks op.

 • Werner Roothoofd

  Wat zij getest hebben is meestal niet te zien met het blote oog. Buiten stof en schimmel natuurlijk.

 • Willy Hermans

  Wij gaan regelmatig naar Zeeland,Zuid-Holland,deEifel en steeds bij Roompot en zijn daar héél tevreden over,de netheid,ligging,...Ooit een probleem gehad maar dat was zeer snel verholpen en gelijk Robert hier onder zegt een lekkere fles wijn voor het ongemak gekregen!

 • Scott Van der Heyden

  Bij ons verblijf hebben zij ingebroken. Auto,laptops,camaras, etc gestolen. Direct naar ontvangst..politie worden getelefoneerd.ondertussen kreeg wij gratis consumptie water. Politie kwamen aan.."AG..wij waren vorige week ook bij deze huisje. Allemaal mag buiten zonder badge. Terug thuis schreef wij reactie op hun website..volgende dag werden reactie door hun verwijderd.

 • Frank Meynen

  dan is het meer "vetpot" dan "roompot" zekers daar ??