Rood weekend op de weg richting zuiden, ook vertragingen op terugweg mogelijk

Archiefbeeld. File op de A7 nabij Valence.
BELGAIMAGE Archiefbeeld. File op de A7 nabij Valence.
De verkeersprognose op de Europese wegen voor dit weekend voorspelt erg moeilijk verkeer (rood) zuidwaarts en hier en daar de eerste vertragingen terug noordwaarts in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Dat meldt mobiliteitsvereniging Touring.

Vrijdag wordt een oranje vertrekdag in heel Europa. De drukte begint vanaf de middag en zal tot 's avonds duren. Zaterdag is zeker in de Franse Rhônevallei een te mijden reisdag voor het vertrek (rood), maar ook elders in Frankrijk wordt het aanschuiven op de traditionele knelpunten. In de rest van Europa wordt het heel erg druk met lange files (rood). De eerste files zullen 's ochtends vroeg opduiken. De drukste uren liggen tussen 10 uur en 15 uur. 

Voor de terugkeer wordt het minder druk: hier en daar kunnen er wat kleinere files zijn. Zondag voorziet men voor het vertrek druk maar vlot verkeer in Europa (geel) en geen problemen voor de terugkeer.
Touring raadt aan om vanaf zaterdagmiddag te vertrekken of op zondag. De beste dag voor de terugkeer is vrijdag, in mindere mate zondag.

De mobiliteitsvereniging geeft nog mee dat de verkeersprognose sterk wordt beïnvloed door de coronaviruspandemie, die het reisgedrag kan wijzigen en onvoorspelbaar maakt. In heel Europa verwacht men meer lokaal toerisme. Men moet ook rekening houden met het ontstaan van plaatselijke besmettingshaarden die het toerisme erg kunnen inperken of zelfs onmogelijk maken. 

Lees ook: Mooie tussenstops, geen tolwegen en goedkoop tanken? Reisexpert adviseert de beste routes om naar Frankrijk, Spanje of Italië te rijden(+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Luc Holvoet

    Met heel veel pijn in het hart blijven wij dit jaar ook thuis in ons Belgenlandje waar inderdaad de zon ook schijnt maar er helaas niets te zien valt.

  • URBAIN CELIS

    mensen, mensen toch, blijf nu eens voor die ene keer thuis of in Belgie, hier schijnt ook de zon