Reuzen lokken 900.000 bezoekers naar Antwerpen

De wandelingetjes van Oma Reus en Kleine Reus door de Antwerpse binnenstad hebben de voorbije drie dagen voor een ware volkstoeloop gezorgd. Volgens de lokale politie kwamen liefst 900.000 bezoekers zich vergapen aan de manier waarop de in het rood geklede lilliputters van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe de twee reuzenmarionetten lieten voortbewegen.

De reuzen begonnen vrijdag aan hun tocht door het centrum van Antwerpen en overal waar ze kwamen, stonden mensen met de smartphone of camera klaar om hun avonturen vast te leggen. Vandaag trokken ze nog van op het Sint-Jansplein naar Park Spoor Noord voor een picknick. Hun bezoek aan de Scheldestad eindigde aan het MAS, waar Oma en Kleine Reus met kranen in hun bedden werden gehesen en vervolgens op een boot werden gezet, op weg naar huis.

De Zomer van Antwerpen, het stadsfestival dat de hele zomer tal van culturele activiteiten aanbiedt, had zich geen beter openingsweekend kunnen wensen. Verspreid over drie dagen brachten de reuzen liefst 900.000 mensen op de been. Dat zijn er 100.000 meer dan bij hun vorige bezoek in 2010, met de duiker en de kleine reuzin.

De lokale politie blikt tevreden terug op het evenement. "Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan. We hebben actief getweet om mensen op de hoogte te houden van waar de reuzen zich bevonden, welke straten er werden afgesloten en waar bezoekers het best konden gaan staan, omdat het erg druk was, en wat ons betreft is alles vrij vlot verlopen", zegt politiewoordvoerster Veerle De Vries.

Kurt Minnen