REISWIJZER. Waar kan ik op vakantie gaan? En wat zijn de regels? Alle actuele info over jouw reisbestemming
Reizen is opnieuw toegelaten, maar welke regels gelden er voor onze favoriete reisbestemming? Onze reiswijzer maakt je wegwijs door dat kluwen. Waar kan je deze zomer terecht? Welke regels moet je respecteren? Heb je een vaccinatiepaspoort nodig en is de horeca open? Alle antwoorden op die vragen vind je compact en handig hier.
Op 1 juli is het coronacertificaat in werking getreden. Iedereen ouder dan twaalf jaar heeft er een nodig om vlot binnen de Europese Unie te kunnen reizen. Je krijgt zo'n certificaat als je ‘coronaveilig’ bent. Dat betekent dat je minstens 14 dagen volledig gevaccineerd bent, reeds hersteld bent van het coronavirus of een negatieve coronatest hebt afgelegd.
Reizigers die terugkeren uit een oranje of groene zone, moeten niet in quarantaine, zodra ze terug in België zijn.
In de Europese landen of regio’s die een rode kleurcode kregen, is er een hoog risico op besmetting. Keer je terug uit zo'n rode zone? Dan hoef je ook niet in quarantaine. Maar énkel als je een coronacertificaat hebt. Heb je geen certificaat, dan moet je je onmiddellijk na aankomst laten testen om een quarantaine te vermijden. Is je test negatief? Dan mag je uit quarantaine als je jouw resultaat hebt. Laat je daarna nog eens testen op dag 7.
Wie uit een zone met een heel hoog risico (de zogenaamde ‘variants of concern’) komt moet verplicht 10 dagen in quarantaine met een PCR-test op dag 1 en dag 7. Deze verplichting geldt ook voor wie over een coronacertificaat beschikt of in het land zelf een negatieve test aflegde. Voorlopig heeft de FOD Buitenlandse Zaken geen enkel land in Europa als bestemming met een heel hoog risico aangeduid.
Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland vertoeft, moet het Passenger Location Form (PLF) invullen. Dat is verplicht en er zal streng op gecontroleerd worden.
De kleurencodes worden elke vrijdag aangepast als er nieuwe updates zijn van de FOD Buitenlandse Zaken en gelden vanaf zaterdag. De maatregelen per land worden aangepast naargelang ze worden doorgevoerd.
De reiswijzer geeft advies op basis van de website van Buitenlandse Zaken. Voor de laatste stand van zaken surf naar www.info-coronavirus.be.
Ontdekt u een fout op onze Reiswijzer? Stuur dan een mailtje naar annick.wellens@dpgmedia.be.
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Einde lockdown in Oostenrijk, maar niet voor ongevaccineerden: wat zijn de coronaregels in de skigebieden?
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
Livios
"Hoe goedkoper een haag is, hoe meer onderhoudskosten je mag verwachten": tuinaannemer geeft tips voor het kiezen van de beste soort voor jouw tuin
In de lente krijgen onze planten frisse, groene bladeren en zie je overal de bloesems opduiken. Het is nu dan ook hét ideale moment om na te denken over welke haagplanten het beste bij je tuin passen. Maar hoe kies je uit die eindeloze lijst met soorten? En hoe voel je dat dan in je portemonnee? Bouwsite Livios vroeg tuinaannemer Jeamie Hendrickx naar zijn beste tips. -
-
KIJK. “Steek je hand in de lucht als je haar van het vliegtuig wil”: passagiers stemmen ruziënde vrouw van boord
-
KIJK. Grote vechtpartij op luchthaven Chicago
Een discussie tussen twee reizigers ontspoort helemaal op de O’Hare-luchthaven van het Amerikaanse Chicago. Tien tot vijftien passagiers raken slaags, en er vallen rake klappen en trappen. De kemphanen trekken zelfs haren uit alvorens de security kan ingrijpen. De politie pakt Christopher Hampton (18) en Tembra Hicks (20) op voor het slaan van een 24-jarige vrouw. -
Koen (59) verhuisde naar Londen, van waar hij tennisreizen organiseert: “Ik heb twee jaar nodig gehad om mijn lichaam weer gezond en fit te krijgen”
Via een omweg langs Zürich belandde Koen De Cubber ruim twintig jaar geleden in Londen. Een nieuwe levensstijl zorgde er uiteindelijk voor dat hij van zijn passie — tennis — zijn werk maakte. “In Engeland is het heel makkelijk om een onderneming op te richten: binnen de 24 uur heb je die voor 12 pond online opgestart en geregistreerd”, zegt Koen, die vertelt hoe hij zijn leven over het Kanaal heeft ingericht. -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?