Reissector rekent niet op krokusvakantie maar vraagt Belgen om zomervakantie te boeken: “Ook tijdens paasvakantie zal reizen moeilijk worden”
Een verbod op niet-essentiële reizen of niet, de touroperatoren en reisbureaus in ons land rekenen niet meer op de krokusvakantie. Ze roepen de Belgen wel op om al een reis te boeken voor de zomervakantie. "De vaccinaties zijn ons lichtpunt", klinkt het.
Delen per e-mail
Het idee om voor een beperkte periode niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden, wint terrein in regeringskringen. Onder meer premier Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zien er wel heil in. Vandaag wordt een mogelijk verbod besproken tijdens een Europese top. Op basis van de gesprekken met zijn Europese collega's zal De Croo een voorstel op tafel leggen op het Overlegcomité vrijdag.
De Belgische Vereniging van Reisorganisatoren (ABTO) zegt begrip te hebben voor het idee. "Samen met de hele bevolking willen we dat het virus zo snel mogelijk verdwijnt en er geen varianten ons land binnenkomen", zegt woordvoerder Pierre Fivet.
We rekenen niet meer op de krokusvakantie en ook tijdens de paasvakantie zal reizen nog moeilijk worden
Geen hoop voor krokusvakantie
Er zijn sowieso al amper vakanties geboekt tijdens de krokusvakantie. Ook hebben sommige reisoperatoren preventief de vakanties al geannuleerd. “We rekenen niet meer op de krokusvakantie en ook tijdens de paasvakantie zal reizen nog moeilijk worden", aldus Fivet.
Zijn organisatie mikt eerder op de zomermaanden. "We merken ook dat de honger naar vakantie groter dan ooit is, nu de mensen al een jaar in hun kot zitten", zegt hij. "De vaccinaties zijn ons lichtpunt."
“Gedrag is bepalend”
Ook voor touroperator Sunweb, die alle reizen naar rode gebieden al schrapte, zal een verbod voor niet-essentiële reizen weinig verschil maken. Woordvoerder Tim Van den Bergh hoopt dat er een gecoördineerd actieplan vanuit Europa komt, maar wijst erop dat de georganiseerde reizen meestal niet het probleem zijn.
Het gedrag van mensen op reis maakt het verschil. Ik voel me alleszins nog veiliger met mijn gezin in een bergdorp dan in de supermarkt om de hoek
“Het gedrag van mensen op reis maakt het verschil. Mensen die tijdens de kerstvakantie hun familie in het buitenland bezoeken liepen meer risico om besmet te raken dan mensen die met hun gezin op vakantie gaan", zegt hij. “Ik voel me alleszins nog veiliger met mijn gezin in een bergdorp dan in de supermarkt om de hoek."
Reisschaamte
Normaal gezien is januari de belangrijkste boekingsmaand voor reizen in de zomervakantie, maar dat komt niet op gang. Dat merkt men ook bij de Vereniging Vlaamse Reisbureau's (VVR). Gedelegeerd bestuurder Koen van den Bosch stelt dat er heel wat "reisschaamte" is waardoor mensen geen vakantie durven plannen. "Gedurende de drie weken voor het overlegcomité van 18 december kwamen de boekingen langzaam maar zeker op gang", zegt hij, "maar daarna volgde een abrupte stop".
Van den Bosch is geen vragende partij voor een verbod op niet-essentiële reizen. Hij pleit eerder voor sneltesten op de luchthavens en internationale treinstations zodat inkomende en uitgaande reizigers snel getest kunnen worden. “We begrijpen dat men vanuit de politiek alle maatregelen wil nemen, maar we blijven ervoor pleiten om niet-essentiële reizen toch mogelijk te houden. Uiteindelijk is de vrije verplaatsing van mensen, goederen en diensten een Europees recht”, zegt hij bij HLN LIVE.
“Het is ook maar de vraag of het verbieden van niet-essentiële reizen ook effectief is in het buitenhouden van het coronavirus. Er zijn namelijk ook situaties bekend waar de Britse coronavariant is uitgebroken terwijl er geen enkele link met reizen is”, aldus van den Bosch.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
PREMIUM
Geen Belgen meer in de bergen dit jaar? Hoe schatten Vlamingen uit de skigebieden de situatie in? En wat zijn de regels van Oostenrijk tot Italië?
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
-
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
PREMIUM3
Meer toerisme in eigen land dan tijdens vorige krokusvakantie: hotels en B&B’s zien aantal Belgische gasten stijgen
-
Raad van State handhaaft verbod op niet-essentiële reizen
De Raad van State verwerpt het verzoek tot schorsing van het verbod op niet-essentiële reizen dat werd ingediend door Tweres, de belangenvereniging van eigenaars van tweede verblijven. Volgens de Raad werden “niet voldoende precieze en nauwkeurige gegevens” verstrekt die de urgentie voor een schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid staven. -
PREMIUM110
Reizen verboden tot net voor de paasvakantie. Maar mogen we er daarna weer opuit vliegen? “Nog geen kruis over maken”