Regionale luchthavens bang voor zomer

BELGA
De regionale luchthavens vrezen dat Brussels Airport tegen het begin van de zomer niet volledig zal opgestart zijn, waardoor de vakantie-uittocht in het gedrang kan komen. "We schuren nu al tegen onze limiet", zeggen ze. "Dit houden we niet lang meer vol." Sinds de terreuraanslagen van vorige week gaan de vier regionale luchthavens - Deurne, Luik, Charleroi en Oostende - in overdrive. Sommige verwerken het tienvoudige van wat ze normaal in de paasvakantie draaien.

"Niet vol te houden", zegt CEO Marcel Buelens van de luchthavens van Oostende en Deurne. "Niet alleen zijn onze vertrekhallen niet uitgerust voor zo'n toevloed, er zijn ook de parkeerproblemen en de verscherpte veiligheidscontroles. Die zorgen nu al voor lange wachtrijen. Maar dat is niets vergeleken bij wat ons te wachten staat als Zaventem eind juni niet op volle kracht draait. Dat wordt onbegonnen werk."

Deze week wijken ongeveer 20.000 passagiers per dag uit naar die kleinere vliegvelden. In de zomer kan dat drie keer zo veel worden.

Buelens vraagt dringend een groot overleg met alle luchthavens. "De kleine luchthavens praten nu al met elkaar, maar Zaventem is daar niet bij. Ik begrijp dat ze daar volop bezig zijn met de heropstart, maar er moeten dringend afspraken gemaakt worden. Ik hoor dat Brussels Airport in eerste instantie heropgestart zou worden aan 20% van de capaciteit. Akkoord, maar welke vluchten zijn dat dan? Verhuizen de vluchten van Oostende, Luik en Deurne dan naar Frankfurt en Zürich? En wat met het personeel van Zaventem dat nu bij ons werkt? Als zij weer opgevorderd worden, hoe moet het hier dan verder?"

U leest het hele verhaal op HLN PLUS. Klik hier en proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van onze zone exclusief voor abonnees
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels