Efteling-bezoekers schuiven aan bij de attractie Symbolica. Het park is sinds 15 december verplicht gesloten.
Volledig scherm
Efteling-bezoekers schuiven aan bij de attractie Symbolica. Het park is sinds 15 december verplicht gesloten. © ANP

Recordverlies van 17 miljoen voor Efteling

De Efteling heeft in coronajaar 2020 een verlies van zo'n 17 miljoen euro geleden. Dat is - ondanks steun vanuit onder meer de Nederlandse overheid - het grootste verlies ooit voor het park in Kaatsheuvel (Noord-Brabant). Directeur Fons Jurgens spreekt op de site van de Efteling van een ‘ernstige fase’ en een ‘bizar jaar’. “Ik denk er met dubbele gevoelens aan terug.”

5 reacties

 • emiel wouters

  2 jaar geleden
  en hoe lang bestaat dit al. aan 17 miljoen winst per jaar (en soms nog meer). Dan hebben ze een appeltje voor de dorst en hoeven ze niet te klagen. Goed voor de belastingen, nu kunnen zij de achterstallige belastingen ophalen van de andere jaren. Nu weten zij hoveel hun winst is. Gek dat je jezelf zo verraad, da's pas de mist ingaan.
 • Jenny Cras

  2 jaar geleden
  In 2019 een winst behaald van 23 miljoen. Daar zal nog wel 17 miljoen van over zijn om de huidige schuld af te lossen.
 • Patrick Mechels

  2 jaar geleden
  Dat wil dus zeggen dat ze zonder Corona 17 miljoen winst hadden gemaakt. Daar hoor je in goede tijden niets over. Een goed bedrijf bouwt reserve op voor als het minder gaat. Idem voor de gewone man zijn huisboekhouding. De goede huisvader... altijd klagen als het slecht gaat. Het is voor iedereen op dit ogenblik hetzelfde.
 • DIRK RASSCHAERT

  2 jaar geleden
  Verlies of minder omzet ? Is niet hetzelfde nietwaar ? Tijdens de lockdowns hebben ze toch de loonkosten niet meegeteld?
 • Ives Ameel

  2 jaar geleden
  Dacht dat ze altijd op verlies draaiden en werkten uit mensenliefde, die hebben geld geroken, ons geld.
 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. Met gevelisolatie kan je jouw verwarmingskosten met 30 procent verlagen: voor wie is het interessant? En wat kost het?
  Livios

  Met gevelisola­tie kan je jouw verwar­mings­kos­ten met 30 procent verlagen: voor wie is het interes­sant? En wat kost het?

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Dat zegt xthermo, de Belgische federatie van fabrikanten van systemen voor buitengevelisolatie. “Buitengevelisolatie is de volgende logische stap nadat je je dak en ramen hebt geïsoleerd.” Maar wat komt daar precies bij kijken? Wat kost het en kan je er een premie voor opstrijken? Livios.be zocht een antwoord.