Raadsels rond jongen (13) die ongemerkt langs beveiliging Heathrow en aan boord van toestel British Airways raakte

Veiligheidscontrole op Heathrow Airport.
REUTERS Veiligheidscontrole op Heathrow Airport.
Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de tiener die gisteren de veiligheidscontroles wist te omzeilen op de luchthaven van Londen Heathrow. De jongen slaagde erin zonder vliegticket en boardingpass aan boord te komen van een British Airways-toestel met bestemming Los Angeles maar werd voor vertrek ontdekt.

De jongen zat al in het vliegtuig van British Airways dat op het punt stond te vertrekken naar Los Angeles toen hij werd gesnapt omdat hij weigerde zijn boardingpass te laten zien aan de stewardessen die hem naar zijn stoel wilden dirigeren. Toen bleek dat de jongen geen boarding pass kon presenteren, sloegen zij alarm, waarna de jongen werd meegenomen door agenten. Vanwege het lek in de beveiliging moest het vliegtuig ontruimd worden.

“De jongen wilde niet met het cabinepersoneel praten. Daarop werd gevraagd of iemand Nederlands sprak. Aangezien de jongen weigerde iets te zeggen over zijn bagage, moesten onze koffers en wij allemaal van boord voor een nieuwe veiligheidscheck. Dat veroorzaakte een vertraging van ruim vier uur. Het was erg frustrerend’’, verklaarde Rachel Richardson tegenover The Telegraph.

Van de tiener wordt gedacht dat hij Nederlander is, zo meldde The Telegraph ook, maar tot nu toe is er niemand die dat kan bevestigen. “Wij doen nog geen mededelingen over de nationaliteit van de jongen’’, laat de Met Police (grootstedelijke politie in Londen) schriftelijk weten. “Hij blijft onder de hoede van de politie en de samenwerking met de immigratiediensten wordt voortgezet.’’ (lees verder onder de foto)

De jongen raakte zonder ticket aan boord van een vlucht van British Airways.
EPA De jongen raakte zonder ticket aan boord van een vlucht van British Airways.

In eerdere berichtgeving was sprake van een vermoedelijk 12 jaar oude jongen maar de politie spreekt nu van een jongen van 13 jaar. “De minderjarige werd niet begeleid, had geen vliegticket of reisdocumenten bij zich en wordt verondersteld als transitpassagier te zijn gearriveerd op luchthaven Heathrow.’’ Een politiewoordvoerder verklaarde vanmorgen tegenover de Nederlandse krant AD dat de jongen zich nog op de luchthaven bevond, dat hij geen Brits onderdaan is en dat wordt vermoed dat hij uit Europa komt.

Verklaring passagier

British Airways weet niet veel meer over de jeugdige ‘verstekeling’ op vlucht BA269. “Wij kunnen niet bevestigen dat het gaat om een Nederlander. Hoe dat verhaal in de wereld is gekomen? Een passagier aan boord van het toestel zei dat tegen ons cabinepersoneel en benaderde Britse media na de ontruiming van het vliegtuig omwille van veiligheidsredenen’’, zegt een woordvoerder.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan evenmin bevestigen dat de tienerjongen uit Nederland komt. Bij minderjarigen die alleen reizen wordt in de regel contact gezocht met de ambassade van het land waarvan zij onderdaan zijn als ze bijstand nodig hebben. “De Nederlandse ambassade in Londen is (nog) niet gecontacteerd’’, zegt een woordvoerster. 

Onderzoek

Luchthaven Heathrow, de grootste van Europa, is ernstig in verlegenheid gebracht door het incident. Onderzocht wordt uiteraard hoe de jongen langs de veiligheidscontroles kon glippen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kristof Lintermans

  Ze hebben hem toch opgemerkt? In de laatste fase van de controle weliswaar maar ze hebben hem opgemerkt. Zo is het ineens duidelijk waarom je tig-keer je boarding pass moet voorleggen. Failsafe van het systeem deed zijn werk.

 • Noel Soetaert

  Zelfs als hij uit de transfer zone komt zijn er voor intercontinale vluchten nog veiligheidscontroles. Niemand die een alleen reizende dertienjarige jongen opmerkt? En waar is zijn familie? Missen ze hem niet? Geen aangifte?

 • Maarten Nijs

  Ik vraag me af hoe. Zelfs in Charleroi moet ge 7x uw pas afgeven of laten zien

 • Thibault Derese

  Die waande zich Kevin Mcallister in de 2de film Home Alone.

 • Eddy Bryon

  Is overal zo !!!!