Qantas-vlucht vanuit Londen na 19 uur en 19 minuten geland in Sydney

Qantas CEO Alan Joyce (midden) poseert met de crew van vlucht QF7879, die in 19,5 uur van Londen naar Sydney vloog.
REUTERS Qantas CEO Alan Joyce (midden) poseert met de crew van vlucht QF7879, die in 19,5 uur van Londen naar Sydney vloog.
De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft de tweede test van een ultralange rechtstreekse vlucht met succes afgerond. Een Boeing 787-9 Dreamliner landde vrijdagmiddag lokale tijd op de luchthaven Kingsford Smith in Sydney. Het vliegtuig was 19 uur en 19 minuten eerder opgestegen in Londen.

Aan boord zaten 46 passagiers en zes bemanningsleden. Zij zagen twee verschillende zonsopgangen. Het vliegtuig was niet volgeladen, net om de afstand van 17.800 kilometer zonder tussenstop te kunnen overbruggen. Onder de passagiers waren werknemers van de maatschappij en een handjevol journalisten. Zij werden uitgerust met onder andere monitoren die allerlei gegevens kunnen meten. Zo werden slaappatronen, bewegingen en de voedselconsumptie bijgehouden. Nuttige wetenschappelijke gegevens om bijvoorbeeld de gevolgen van jetlag te verminderen en het welzijn van de bemanning te verbeteren. Ook de piloten waren voorzien van dat soort apparatuur.

Met deze vlucht brak Qantas het record van langste commerciële vlucht ter wereld, zowel in tijd als in afstand, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Minder dan een maand geleden vloog de maatschappij rechtstreeks tussen New York en Sydney. Die 16.200 kilometer werd afgelegd in 19 uur en 16 minuten. 

Testvluchten

Beide ultralange vluchten waren testvluchten. De maatschappij hoopt in 2022 rechtstreekse passagiersvluchten te kunnen opstarten tussen New York en Sydney en Londen en Sydney.

Bezoekers poseren met een kangoeroe-mascotte van Qantas.
EPA Bezoekers poseren met een kangoeroe-mascotte van Qantas.
Qantas vlucht QF7879 komt aan in bij de hangar in Sydney.
EPA Qantas vlucht QF7879 komt aan in bij de hangar in Sydney.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.