Planckendael verwelkomt opnieuw een recordaantal ooievaarskuikens

BELGA
Dierenpark Planckendael in Mechelen heeft dit jaar opnieuw een recordaantal ooievaarskuikens mogen verwelkomen. Dat is vandaag gebleken tijdens de derde ringronde. Op twee nog iets te recente nesten na zijn intussen alle jongen geringd en de teller staat al op 99. Vorig jaar was met 84 kuikens ook al een recordjaar voor Planckendael.

Volgens het dierenpark heeft de nieuwe babyboom vooral te maken met het mooie, rustige voorjaar. "In mei kenden we geen onweer, geen hagel, geen lange, koude periode", klinkt het. "Er viel slechts zeven liter regen, kortom ideaal weer voor ooievaars."

Daarnaast hebben ooievaars ook de gewoonte om steeds naar dezelfde broedplaatsen terug te keren en ook hun jongen blijven meestal in dezelfde omgeving rondhangen. De zes dieren die Planckendael bij de start van het ooievaarsproject in de jaren negentig kon verleiden om er te komen broeden, zijn op die manier uitgegroeid tot een ware kolonie. Overwinteren doen ze overigens steeds meer in Spanje in plaats van West-Afrika, omdat ze niet meer zo ver moeten vliegen om voldoende voedsel te vinden.

Planckendael laat elk jaar de nieuwe kuikens ringen ter identificatie. Daarnaast worden ze ook gewogen en wordt er een pluimpje afgenomen voor DNA-onderzoek.