Piloten ziek van gas in cockpit

THINKSTOCK
Veel piloten, stewardessen en passagiers worden doodziek van giftige zenuwgassen (TCP) die tijdens vluchten in verontreinigde lucht door de motoren worden binnengezogen. In de Nederlandse krant De Telegraaf beweert een internationaal onderzoeksteam in een nieuw medisch rapport "onomstotelijk bewijs" te leveren dat beroepsvliegers daar ernstige klachten van kunnen krijgen.

Dit 'Aerotoxic Syndrome' is nooit erkend door de luchtvaart. "Wie genetisch gevoelig is voor deze gifstoffen kan ze niet snel genoeg afbreken in het lichaam. Het immuunsysteem vreet dan bij 3 à 4 procent van de professionele reizigers de eigen hersenen en zenuwen op. Dat is nu keihard aangetoond'', meent arts-vlieger Michel Mulder van Aviation Medical Consultation in het Nederlandse Bussum.

In Nederland alleen al zou het volgens Mulder gaan om circa 500 ziektegevallen onder vliegend personeel, waarvan er honderd zwaar ziek zijn. Vorig jaar was de 48-jarige KLM-piloot Willem Felderhof in het nieuws, omdat hij steeds ziek werd van zijn werk in de cockpit.