Piloten Brussels Airlines krijgen ultiem voorstel, vakbonden dreigen met zware acties

EPA
De piloten bij Brussels Airlines brengen de komende dagen hun stem uit over een ultiem voorstel van de directie inzake lonen en pensioenen. Als het voorstel verworpen wordt, dreigen de vakbonden met zware acties. 

Het sociaal conflict bij de grootste Belgische luchtvaartmaatschappij is al een tijd aan de gang. Het conflict draait rond lonen en pensioenen. Volgens vakbondsman Paul Buekenhout (LBC-NVK) is de verloning van de piloten bij Brussels Airlines lager dan bij andere maatschappijen. "Ze willen nu eens boter bij de vis", aldus Buekenhout. Ook werken tot hun 67ste zien de piloten niet zitten.

De directie heeft daarover een ultiem voorstel gelanceerd. Dat wordt nu voorgelegd aan de piloten. Op 2 mei is de uitslag daarvan bekend.

"Stiptheidsacties zullen niet volstaan"
Wordt het voorstel van de directie afgewezen, dan volgen op heel korte termijn acties. "Dan dienen we een stakingsaanzegging in. En deze keer zullen stiptheidsacties niet volstaan. Het worden zwaardere acties", waarschuwt de LBC'er. 

Over de uitkomst van de stemming wil de vakbondsman zich niet uitspreken. Wel stelt hij vast dat er veel onrust heerst bij de piloten. "Het ongenoegen is diep", dixit Buekenhout. Bij Brussels Airlines werken een 500-tal piloten.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Hermans

  Waarom lees je hier altijd dat er vele vanuit een andere luchthaven vertrekken dan Zaventem. Miss lees je het niet altijd maar ergens begin deze maand is er zowel in de luchthaven van Parijs als Frankfurt ook gestaakt. Op een ander is het niet altijd beter hoor. Ik vlieg nog altijd het liefst gewoon vanuit Zaventem. Niets zo gemakkelijk. Om nu te gaan discuteren over weeral staken. Wij kennen ook de eisen van Duitsland niet dus kunnen we ook niet echt zeggen of dit een goede of slechte zet is.

 • Tony Van De Perre

  En daarom ga ik altijd via Schiphol.

 • Ronny Biesen

  Daar gaan we weer. Er komen weer lange feestdagen weekends aan en de vacantieperiode staat voor de deur. Natuurlijk moet dan er weer in Zaventem gestaakt worden. We moeten toch de mensen hun vacantie verpesten om ons zelf te verbeteren, nietwaar?

 • Danny Deweerdt

  De Sabena-Staatsbedrijfmentaliteit zit blijkbaar nog diep geworteld. De dames en heren piloten beseffen niet hoe goed ze het hebben. Als Lufthansa de stekker er uit trekt kunnen ze natuurlijk nog altijd voor Ryanair, EasyJet of in China gaan vliegen, daar is werk genoeg. Ik ben wel benieuwd hoe de voorwaarden bij die maatschappijen zijn in vergelijking met wat ze nu hebben. Dat ze maar niet vergeten dat SN niet 'untouchable' is, het zou niet de eerste keer zijn dat het overkop gaat.

 • George Verbeek

  Ze hebben groot gelijk, de Duitsers willen hun totaal uitpersen, goed dat ze zich niet laten doen! Al de mensen die hier reageren en het schandalig vinden, geen inlevingsvermogen zeker? Wacht tot ze uw loon verlagen dan zal je wel anders piepen.