Piloot deels verblind door laser tijdens landing op Heathrow

REUTERS
Een co-piloot van British Airways was niet meer in staat om te vliegen en geraakte deels verblind nadat er met een laserstraal van 'militaire sterkte' in zijn ogen werd geschenen toen hij de landing wilde inzetten. De luchtvaartautoriteiten merken naar eigen zeggen een 'verontrustende' stijging in het aantal lasergerelateerde incidenten.

De British Airline Pilots' Association (Balpa) maakte zopas bekend dat het incident eerder dit jaar plaatsvond toen de piloot op Heathrow wilde landen. De laserstraal raakte hem in het rechteroog.

Door het incident neemt de bezorgdheid toe over de beschikbaarheid van militaire lasers. Volgens Balpa werden één op twee vliegtuigen gedurende de laatste twaalf maanden geviseerd door lasers.

Uit een rapport van de Burgerlijke Luchtvaartautoriteit in Groot-Brittannië blijkt dat er het voorbije jaar 1440 laserincidenten waren, een stijging met 3,5 procent. Londen Heathrow spreekt van 168 incidenten: het grootste aantal van alle luchthavens in Groot-Brittannië.

Volgens Balpa zijn de lasers van militaire sterkte op de zwarte markt verkrijgbaar. 

De piloot in kwestie moest nadien opgenomen worden voor de behandeling van een beschadigd netvlies. In 2012 raakte het oog van een piloot van JetBlue ook beschadigd door een laser bij een landing op JFK Airport in New York.