Parijs dure stad? Cafés laten je extra betalen voor schijfje citroen in drankje: “Dat is pure diefstal”

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Even verpozen op een terras in Parijs terwijl je geniet van een verfrissend drankje? Dan lees je toch maar beter eerst de kleine lettertjes op de kaart want in sommige cafés en bistro’s betaal je extra voor een schijfje citroen. De praktijk veroorzaakt ophef in de lichtstad, zo schrijven Franse media.

Wanneer je graag eens geniet van een Perrier of Cola met een schijfje citroen, wees dan op je hoede in de Franse hoofdstad. In bepaalde quartiers in Parijs is het immers niet ongebruikelijk dat klanten ook in de buidel moeten tasten voor een schijfje citroen. Parijzenaars en toeristen spreken er schande van, maar de praktijk is perfect legaal - zolang de prijzen maar correct zijn geafficheerd.

Het was de Franse journaliste Nora Hamadi die begin deze week de kat de bel aanbond. “In Parijs laat men jou betalen voor een schijfje citroen in je drankje”, schreef ze op Twitter over haar bezoek aan ‘Bistrot de la Tour’ in het vijftiende arrondissement. Hamadi had als bewijs haar kassaticket bijgevoegd waaruit bleek dat haar 0,50 euro was aangerekend voor wat extra frisheid in het glas. Aangezien het gezelschap 5 glazen Perrier had gedronken met telkens een schijfje citroen erin kwam dit in totaal op 2,5 euro extra, en dan dikt de rekening natuurlijk snel aan. “Dat is regelrechte diefstal”, verklaarde ze verbolgen. Haar tweet ging vervolgens viraal met duizenden retweets en meer dan 1.500 commentaren.

“Als ze ons zouden kunnen laten betalen voor de lucht die we inademen, dan zouden ze het doen”, klonk het onder meer. “Hoe dichter we in de buurt van de Eiffeltoren komen, hoe duurder het wordt”, concludeerde een toerist.

Tot tien keer duurder

Wetende dat men ongeveer 7 schijfjes van één grote citroen van 120 gram kan afsnijden die tegen twee euro per kilo wordt verkocht, dan is een schijfje op café tot tien keer duurder, zo berekende France Info.

Volgens Le Parisien is de omstreden praktijk in deze bistro geen alleenstaand geval. Ook in andere etablissementen in Parijs is het gangbaar zoals onder meer in het ‘Eiffel Café’ en ‘Pizzeria Lolanda’ die ook in het toeristische vijftiende arrondissement zijn gelegen.

Dus bij je volgende bezoek aan Parijs lees je maar beter de kleine lettertjes op de kaart en let je op voor eventuele supplementen voor citroen, siroop of melk. Je bent gewaarschuwd!

LEES OOK:  Woning kopen in Parijs? Da’s dan 10.000 euro per vierkante meter
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bix Froefel

  Als je hier een thee citroen vraagt dan betaal je ook gewoon extra voor een flinterdun schijfje citroen. Wil je thee voor 20 cent maak ze dan thuis. Horeca is zo een geldverspilling.

 • Pieter De Ruyter

  Pff,al de prijzen hier bekeken?laatst 4,5 euro voor een hoegaarden in een restaurant.Daarom dat ik bijna nooit meer op restaurant ga.Trouwens thuis doe ik alles vers,voor mij geen wortels uit een bokaal of champignonsaus uit een pakje met 3 paddestoelen in.

 • Guy Dupont

  Pure diefstal?, niet alleen in Parijs. Als je ziet wat sommige cafés en restaurants durven vragen in Belgie kun je hun er ook in betrekken.

 • Francine vanderstraeten

  En wat zeggen jullie van dat gratis water in Wallonië, verplicht door de Regio? Allemaal daarheen!

 • Joske Zeeuw

  En als je geen pitjes in het schijfje wil is dat binnenkort 1 euro. Toeristen worden nu eenmaal overal uitgemolken, als je dat niet accepteert blijf dan thuis. Als je op een terras gaat zitten zien ze enkel omzet, niks meer dan dat.