Pairi Daiza neemt drastische maatregel na vreselijke Franse stropersdaad

Bij neushoorn 'Sethemba' is de ingreep reeds uitgevoerd.
Facebook Pairi Daiza Bij neushoorn 'Sethemba' is de ingreep reeds uitgevoerd.
Het dierenpark Pairi Daiza neemt maatregelen na de vreselijke stropersdaad in een safaripark in het Franse Thoiry. Onbekenden drongen maandagavond het park in de buurt van Parijs binnen, schoten de vijf jaar oude neushoorn Vince dood en sneden dan met een kettingzaag de kostbare hoorn van het dier af. Dat was nooit eerder gebeurd in Europa.

Eigenaar Eric Domb laat in een tweetalige Facebookpost weten dat hij erg aangedaan is door het incident. Daar de politie nog geen arrestaties heeft verricht, en zijn park Pairi Daiza op zo'n 300 kilometer van Parijs ligt, heeft hij beslist om de hoorns van de Pairi Daiza-neushoorns te 'reduceren'.  Dit doet hij om eventuele inbrekers te ontmoedigen.

Volgens Domb gaat het om een pijnloze ingreep die uitgevoerd wordt door de dierenarts van het park.  "De hoorn van een neushoorn bestaat uit kératine (net zoals onze nagels en haren) en groeit dus ook steeds terug", luidt het. Hij sluit niet uit dat de procedure mogelijk in de toekomst wordt herhaald zonder de teruggroei van de hoorn in gevaar te brengen.

"Vele nationale parken in Afrika passen deze techniek reeds jaren toe en beschouwen dit als de meest efficiënte methode om de soort te beschermen tegen stroperij." Gif in de hoorn spuiten, is volgens Domb minder effectief.

De hoorn is vooral op de Aziatische zwarte markt gegeerd wegens vermeende afrodisiacale krachten die aan het lichaamsdeel worden aangemeten.  Vorig jaar werden in Zuid-Afrika meer dan 1.000 neushoorns slachtoffer van stropers.

"Allen zijn ze slachtoffer van het bijgeloof en de hebzucht van de mens. Pairi Daiza, een zoveel andere collega's, neemt op haar manier en dankzij jullie steun, deel aan beschermings- en kweekprogramma's van de witte neushoorn waarvan het mooiste resultaat Sethemba Vasta is, onze kleine witte neushoorn geboren op de dag van de aanslagen in Brussel. Sethemba betekent 'hoop' in het Swahili.  Laten we blijven zorgen dat al onze inspanningen ten voordele van soortbehoud niet in het niets verdwijnen", besluit Domb zijn bericht.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sven Kerstens

  Die dieren hier houden is al een mishandeling! Alle dierentuinen dicht wat mij betreft...

 • Christel Van Assche

  Goed initiatief, ik hoop dat het werkt. Wanneer komt er nu eindelijk eens wat meer rechten voor dieren in de grondwet?

 • MYRTHE PASS

  Och man, weet wat je schrijft! Het is een mooi pijnloos initiatief om de neushoorns te beschermen. Doet het pijn als je je nagels knipt?????

 • karel van zand

  Beste Sven,is het dan beter om risico te lopen en de hoorn in volle glorie te laten opvallen als zijnde jackpot? In het wild worden deze beesten gemassamoord, dus ofwel geen neushoorns meer ofwel dierentuinen. Op zich is dit idd triest

 • Sven Kerstens

  Schande dat deze dieren in zo n gevangenis moeten leven, nu gaan ze die arme beesten nog mishandelen ook? DierenRIJK, mensenDOM!!