Staatssecretaris De Bleeker voorziet ook in 30 miljoen euro aan loonkostsubsidie voor de reisbureau's.
Volledig scherm
Staatssecretaris De Bleeker voorziet ook in 30 miljoen euro aan loonkostsubsidie voor de reisbureau's. © Photo News

Overheid wil "voucherfonds" voor reissector oprichten

De overheid wil een fonds oprichten om de reissector te helpen de coronacrisis te overleven. Dat kondigde staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) zondag aan op de VRT. Heel wat mensen hebben nog een coronavoucher in hun bezit, waarvoor ze na een jaar (dus vanaf 20 maart, red.) een terugbetaling kunnen eisen. Dit hangt als een zwaard van Damocles boven de sector.

 1. Ook al kunnen we nu niet op reis: dit is het ideale moment om interessante reiskoopjes (mét garantie) te scoren
  PREMIUM

  Ook al kunnen we nu niet op reis: dit is het ideale moment om interessan­te reiskoop­jes (mét garantie) te scoren

  Ook in de belangrijkste boekingsperiode van het jaar blijft corona het nieuws domineren. En dus pakken reisorganisaties uit met vroegboekkortingen en garanties om klanten te overtuigen nu toch al die zomerreis vast te leggen. Soms geldt het aanbod zelfs tot in 2022. Onze reisexpert Johan Lambrechts pikt er enkele opvallende aanbiedingen uit en checkt de garanties mocht er in de tweede jaarhelft nog een negatief reisadvies of -verbod gelden.
 2. Dankzij tijdelijke werkloosheid kan reisorganisatie Alk Reismakers 27 ontslagen vermijden: “Geen inkomsten én lonen betalen? Dat overleven we niet”
  PREMIUM
  Alken/Hasselt

  Dankzij tijdelijke werkloos­heid kan reisorgani­sa­tie Alk Reismakers 27 ontslagen vermijden: “Geen inkomsten én lonen betalen? Dat overleven we niet”

  Hadden de Limburgse bedrijven tijdens de coronacrisis niét kunnen rekenen op tijdelijke werkloosheid, dan waren er in 2020 bijna 3.000 jobs gesneuveld. Dat blijkt uit een steekproef bij 237 Limburgse bedrijven van UNIZO Limburg. Ook Alk Reismakers in Alken zou, na meer dan 40 jaar bestaan, zeker 60 procent van zijn personeel hebben moeten laten gaan. “Hen bij ons houden, werken zonder inkomsten én lonen betalen? We hadden het niet overleefd”, aldus Geert Gaens, CEO van het reisorganisatie.