Staatssecretaris De Bleeker voorziet ook in 30 miljoen euro aan loonkostsubsidie voor de reisbureau's.
Volledig scherm
Staatssecretaris De Bleeker voorziet ook in 30 miljoen euro aan loonkostsubsidie voor de reisbureau's. © Photo News

Overheid wil "voucherfonds" voor reissector oprichten

De overheid wil een fonds oprichten om de reissector te helpen de coronacrisis te overleven. Dat kondigde staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) zondag aan op de VRT. Heel wat mensen hebben nog een coronavoucher in hun bezit, waarvoor ze na een jaar (dus vanaf 20 maart, red.) een terugbetaling kunnen eisen. Dit hangt als een zwaard van Damocles boven de sector.

 1. Dankzij tijdelijke werkloosheid kan reisorganisatie Alk Reismakers 27 ontslagen vermijden: “Geen inkomsten én lonen betalen? Dat overleven we niet”
  PREMIUM
  Alken/Hasselt

  Dankzij tijdelijke werkloos­heid kan reisorgani­sa­tie Alk Reismakers 27 ontslagen vermijden: “Geen inkomsten én lonen betalen? Dat overleven we niet”

  Hadden de Limburgse bedrijven tijdens de coronacrisis niét kunnen rekenen op tijdelijke werkloosheid, dan waren er in 2020 bijna 3.000 jobs gesneuveld. Dat blijkt uit een steekproef bij 237 Limburgse bedrijven van UNIZO Limburg. Ook Alk Reismakers in Alken zou, na meer dan 40 jaar bestaan, zeker 60 procent van zijn personeel hebben moeten laten gaan. “Hen bij ons houden, werken zonder inkomsten én lonen betalen? We hadden het niet overleefd”, aldus Geert Gaens, CEO van het reisorganisatie.
 2. Ook al kunnen we nu niet op reis: dit is het ideale moment om interessante reiskoopjes (mét garantie) te scoren
  PREMIUM

  Ook al kunnen we nu niet op reis: dit is het ideale moment om interessan­te reiskoop­jes (mét garantie) te scoren

  Ook in de belangrijkste boekingsperiode van het jaar blijft corona het nieuws domineren. En dus pakken reisorganisaties uit met vroegboekkortingen en garanties om klanten te overtuigen nu toch al die zomerreis vast te leggen. Soms geldt het aanbod zelfs tot in 2022. Onze reisexpert Johan Lambrechts pikt er enkele opvallende aanbiedingen uit en checkt de garanties mocht er in de tweede jaarhelft nog een negatief reisadvies of -verbod gelden.
 3. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 1. Iñas en Julie maken van hun coronanood een deugd: “Al een jaar met vakantie in Nieuw-Zeeland”
  PREMIUM

  Iñas en Julie maken van hun coronanood een deugd: “Al een jaar met vakantie in Nieuw-Zee­land”

  Drie maanden geleden keken ze samen met 46.000 anderen naar een rugbywedstrijd in een van de grootste stadions van Nieuw-Zeeland. De kerstperiode brachten ze gezellig door bij een familie in Pukehina. Nieuwjaar vierden ze samen met duizenden anderen op het The Other Side-festival in Whangamata. Hun weekends vullen ze met beachparty’s en homeparty’s. En een mondmasker moesten ze nog maar één keer dragen. Antwerpenaars Julie en Iñas, op hun wereldreis gestrand ‘down under’, vieren al elf maanden ‘gedwongen’ vakantie op Nieuw-Zeeland. Met dank aan corona.