Orkaan Leslie afgezwakt tot tropische storm maar richt toch ravage aan in Portugal

REUTERS
De tropische storm Leslie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een ravage aangericht langs de noordkust van Portugal. Bomen en elektriciteitspalen woeien om, daken vlogen van huizen, wegen raakten geblokkeerd en straten overstroomden. Duizenden huishoudens zitten zondagochtend zonder stroom. 

Volgens lokale media is met name in de stad Figueira da Foz, tweehonderd kilometer ten noorden van Lissabon, de schade groot. Hier kwam de storm aan land en werden windvlagen gemeten van meer dan 110 km/uur, met een uitschieter van 176 km/uur. In de buurt van Leiria werden twee campings geëvacueerd en op de luchthavens van Lissabon, Funchal en Maia werden bijna vijftig vluchten geannuleerd. 

Honderdduizenden inwoners zitten zonder elektriciteit en meerdere tientallen mensen moesten hun huizen verlaten. De regio's die het zwaarst zijn getroffen zijn Lissabon, Leiria en Coimbra. Bomen werden ontworteld, daken beschadigd en kleine overstromingen vonden plaats. 

Leslie boette zaterdagavond aan kracht in en werd afgeschaald van orkaan tot tropische storm. In de loop van zondag trekt de storm verder over Spanje. Volgens het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer zal de kracht verder afnemen en de situatie 'normaliseren'. Tegen vanavond zou de storm moeten gaan liggen.

In Spanje waarschuwt de meteorologische dienst dat vooral de regio's Asturië, Leon en Cantabrië met zware regenval moeten rekening houden. 

REUTERS

Hoge windsnelheden

"Hij zal nog wel wat in kracht afnemen, maar daarmee is het gevaar niet geweken. Leslie kan flink tekeergaan", aldus Wilfred Janssen van Weerplaza op zaterdag in afwachting van de storm. "De windsnelheden blijven hoog, tussen de 80 en 110 kilometer per uur. En er kan in korte tijd heel veel regen vallen: er komt water van zee, van het binnenland en van boven.”

De regio’s Setubal, Lissabon en Leiria krijgen het slechtste weer te verduren. Daar komen de zwaarste windstoten, hoogste golven en zwaarste regenval voor. In die drie districten wonen iets meer dan 3 miljoen mensen. 

AFP

Zeldzaam

De Portugese Burgerbescherming heeft bewoners aangeraden om weg te blijven uit de Portugese kustgebieden. Verder luidt het advies om met name komende nacht binnen te blijven, wanneer de storm op zijn hevigst zal zijn.

Volgens de Portugese weerdiensten zou Leslie de sterkste orkaan zijn die sinds 1842 in Portugal aan land kwam. In Europa komen orkanen relatief weinig voor, maar in 1967 wist tropische storm Cloë de Franse zuidwestkust te bereiken en in 2005 kreeg Zuid-Spanje met tropische storm Vince te maken.

De meeste regio’s in Spanje krijgen morgen overdag en Catalonië pas ’s avonds te maken met zware windstoten en stevige regenbuien. Zowel in delen van Portugal als Spanje kan dan tussen de 100 en 150 mm regen vallen. Het slechte weer volgt vlak na het noodweer op Mallorca, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. 

AFP
Actuele positie orkaan Leslie
wunderground.com Actuele positie orkaan Leslie

Ongewoon voor Europese normen?

Meteorologen volgen de positie en trekrichting van orkaan Leslie al enkele dagen op de voet. Het systeem is al geruime tijd actief in de Atlantische Oceaan. Nu het systeem koerst naar Europa stellen meteorologen de vraag wat Leslie triggert om haar kracht te behouden. "Vermoedelijk kunnen we het antwoord zoeken naar de zeewatertemperatuur. Tropische stormen hebben veel energie nodig en halen dit uit een verhoogde zeewatertemperatuur. Wanneer deze temperatuur afneemt wordt de energiebevoorrading afgesneden", aldus NoodweerBenelux.

Leslie is duidelijk te herkennen in het ZW van Europa
@Recretos TW Leslie is duidelijk te herkennen in het ZW van Europa30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ilse Braet

  ondertussen meer schade opgemeten tijdens de dag. schapen hebben nieuwe behuizing gekregen, dakpannen herplaatst, weggewaaide voorwerpen opgeruimd, omgewaaide bomen verwijderd van de openbare weg... is harder aangekomen dan verwacht... maar iedereen ok. weet van 1 dame die is omgekomen in haar auto door omgewaaide boom.

 • stany Van de mixere

  Kunnen ze die orkaan geen deftige naam geven? Van Leslie heeft niemand schrik. Stany zou veel beter zijn.

 • Elise Van Damme

  We leven toevallig in een tijd dat het klimaat wijzigt.Sinds het ontstaan van de aarde bestaan klimaats-cyclussen en volledige wijzigingen. En toen werd er ook niet om de haverklap met het vingertje naar dieselmotoren verwezen.Misschien lag het aan de dino-scheten?

 • Ilse Braet

  hier in regio Beiras, Coimbra heel veel wind gehad, beetje regen. Alles uit voorzorg binnengezet maar toch vlogen heel wat voorwerpen de lucht in. Nadien een toerke gaan doen, en zeer veel omgewaaide bomen en wegegwaaide containers , maar niets ernstigs. Hopelijk is iedereen ok dchter bij Lissabon, want heb weerberichten gevolgd... Uiteraard electriciteit en internet uitgevallen, maar snel terug. We zijn er vanaf! En nog steeds 20 graden...

 • ronny De decker

  Tja, en nog blijven we energie onvriendelijk