Weekendtrips

Gesponsorde inhoud

Op reis naar ‘net-niet-buitenland’

Ontdek de charmes van de grensstations.

Getty Images/iStockphoto
Op zoek naar een leuk concept voor een daguitstap of een weekendje weg? Zet dan eens een treinreis naar één van onze landsgrenzen op in je agenda! De laatste haltes die de trein passeert voor hij ons land verlaat, zijn vaak klein en meestal landelijk, maar daarom niet minder mooi en het ontdekken meer dan waard. Ideaal voor een staycation!

Halte Essen: Laatste stop voor Nederland
Een paar kleine musea, lekkere streekproducten en vooral heel veel mooie wandelroutes… wie uit de trein stapt in Essen zal zich niet snel vervelen. Onze tip: begin je bezoek in Onthaalcentrum De Tasberg, vlak bij het station, en laat je daar inspireren voor de rest van je plannen. Extra leuk: Essen organiseert een fotowedstrijd met als thema ‘Het actieve buiten(be)leven in de Essense natuur’. Iedereen kan meedoen en de winnaar krijgt een mand boordevol Essense streekproducten. Zeker je fototoestel inpakken dus!
https://www.vvvessen.be

Halte Aarlen: Laatste stop voor Luxemburg
Aarlen is de hoofdstad van de provincie Luxemburg en – zeker voor wie houdt van een beetje geschiedenis – een mini-citytrip zeker waard. De stad werd gesticht door de Romeinen, en daarvan vind je op verschillende plaatsen in de stad, en in het uitstekend Archeologisch Museum, nog heel wat sporen terug. Flaneer je liever gewoon wat door de stad? Ook daar is Aarlen met zijn historische gevels en smalle straatjes uitermate geschikt voor!
https://www.arlon.be/loisirs/tourisme/royal-office-du-tourisme-darlon

Halte Hergenrath: Laatste stop voor Duitsland
Het dorpje Hergenrath mag dan klein en onooglijk lijken, er staat toevallig wel één van de belangrijkste historische gebouwen van de Belgische Oostkantons: Kasteel Eyneburg, ook gekend als Emmaburg. Door zijn ligging, hoog op een rots boven het Geuldal, door zijn gesloten karakter, en door de bijhorende legende over Emma, de dochter van Karel de Grote, roept het Middeleeuwse kasteel een mysterieuze en haast sprookjesachtige sfeer op. Het kasteel zelf is jammer genoeg niet te bezoeken, maar in het volgende dorp, Kelmis-Calamine, kan je ook prachtig wandelen. Zeker eens uitstappen in Hergenrath dus!
http://www.trois-frontieres.be/N/hergenrath.php

Halte De Panne: Laatste stop voor Frankrijk
Bij De Panne denkt iedereen natuurlijk meteen aan een dagje strand, en dat is natuurlijk ook nooit te versmaden. Maar goed om weten is dat landinwaarts, in deelgemeente Adinkerke – en véél dichter bij het station van De Panne trouwens – ook een locatie ligt die een treinuitstap meer dan waard is: de fossiele duinen van Adinkerke, beter gekend als de Cabourduinen, zijn een uniek en beschermd duinenlandschap op 3,5 km van de zee. Sommige delen zijn meer dan 5000 jaar oud en ecologisch erg waardevol. De Cabourduinen zelf zijn daarom alleen toegankelijk tijdens begeleide wandelingen, maar er is wel een wandeldoorsteek doorheen het natuurgebied.
https://www.natuurenbos.be/fossieleduinenadinkerke#.U48j_9RCSig
en
http://toerisme.depanne.be/product/852/geleide-wandelingen-voor-groepen

Je weekend begint al in de trein.
Meer leuke reisideeën vind je 
hier.
Wist je dat je tot 50% goedkoper kan reizen in het weekend? Meer info vind je hier.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucie Vervaeke

    Dat is verre van onnozele reclame. Is iets speciaals, net niet in buitenland. Zo ook nieuw dorp leren kennen en verkennen. Tof

  • Jeroen Zanders

    Halte Genk (midden-Limburg): verder geraak je niet richting Maasland.

  • Lodewijk Verborgt

    Een vraagje, door wie en hoeveel worden jullie betaald om die onnozele NMBS reclame te maken?