Op reis met de autocar: hipper dan ooit

thinkstock
Reizen met de autocar blijven erg in trek. In 2015 stapten ruim 13 miljoen Belgen in een toerbus. Dat waren er 7 procent meer dan het jaar voordien. En steeds meer jongere reizigers ontdekken de autocar. Dat meldt vrtnws.

De meeste busreizen in 2015 waren daguitstappen. Toch gingen nog meer dan 1 miljoen Belgen op meerdaagse reis met de bus. Vooral middellange trajecten genoten bijval. Het is precies op deze trajecten dat de bus de concurrentie aangaat met de goedkope vliegreizen.

Nog een voordeel: door de bussen zo schoon en zuinig mogelijk te maken, kan de kost per reiziger laag worden gehouden. Zo verbruiken autocars tijdens lange ritten op de snelweg maar 20 liter per 100 kilometer, met een lage brandstofkost als gevolg.

De sector zet daarnaast hoog in op comfort. In moderne bussen vind je bijvoorbeeld snoepautomaten, koffiezetapparaten, koelkasten en microgolfovens. Vaak is er ook wifi aan boord. "Het is belangrijk dat we het verschil maken met het vliegtuig", zegt Raf Vervoort van busbouwer Van Hool. "We bouwen tafels en stopcontacten in om met een laptop te kunnen werken en voorzien connectiviteit via wifi."

Meer ruimte dan in vliegtuig

Ander pluspunt van de autocar is dat er vaak geen bagagebeperkingen zijn. En dan is er nog de ruimte. "In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je in een businessconfiguratie in een autocar meer plaats dan in businessclass in een vliegtuig", zegt Filip Van Hool, van de gelijknamige busbouwer. De reizigers worden soms ook thuis opgehaald. Zo kunnen ze de verplaatsing naar de luchthaven vermijden en vallen ook de lange wachttijden daar weg.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • wilfried de hert

  Het is inderdaad een mooie belevenis maar ik zie mij nu wel niet tot in Vietnam rijden bij manier van spreken. Wat de reisleiding betreft dat doet volgens mij niets ter zake aan het comfort van de bus Ik heb zowel al een positieve als negatieve ervaring achter de rug.

 • Nils De Vriendt

  Heb dit al gedaan en het comfort is inderdaad in orde!

 • Francinne Declerque

  Met een vliegtuig zou ik het niet vergelijken, maar wel is het een uitstekend alternatief voor de te dure trein, je bent wel langer onderweg maar de prijs is soms maar een fractie van een dure treinrit.

 • Rina Stulens

  Ander pluspunt dat ze nog vergeten : de goed opgeleide reisleiders !