Op daguitstap naar Amsterdam? Dan moet je binnenkort misschien belasting betalen

ANP
De Amsterdamse wethouder (schepen) van Financiën Udo Kock broedt op maatregelen om dagjesmensen belasting te laten betalen voor een bezoekje aan de Nederlandse hoofdstad. Dat zou kunnen via een belasting op attracties zoals musea, Madame Tussauds en Artis. De maatregel zou betekenen dat ook inwoners de nieuwe taks zouden moeten gaan betalen.

“Daarom gaan we Amsterdammers eerst vragen wat ze daar van vinden", zegt de woordvoerder van Kock. Wethouder Kock werkt aan een plan dat jaarlijks tot 105 miljoen extra aan toeristenbelasting moet opbrengen. Dat geld is volgens hem nodig voor extra handhaving, het schoonhouden van de stad en het beheersbaar houden van de drukte door het groeiende toerisme.

Nu betalen alleen degenen die overnachten in een hotel of Airbnb 7 procent toeristenbelasting per nacht. Dagjesmensen betalen nu niks. Zij maken bijna de helft van het totaal aantal bezoekers uit. Volgens Kock is een belasting op attracties juridisch mogelijk en is het ook uitvoerbaar.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Soy Vermeulen

  Steden genoeg waar ik nog nooit ben geweest....zoals dit weekend ..Riga ...wat een mooie stad ...

 • Gerda Rousseau

  Wij slapen altijd een nachtje in Amsterdam, om niet te moeten stressen, voor we op het vliegtuig stappen. Dat zal dus niet veranderen, want we kunnen alleen maar vanaf Schiphol naar Paramaribo vliegen. Dus als het moet, kunnen die paar euro kunnen er dan ook nog wel bij...

 • Joris De Vrees

  Prima plan als je alle toeristen kwijt wilt spelen.

 • Petronella Beek

  Beledigende reactie, naast onwaarheden

 • Myrtle Marien

  Graaien, graaien en de burger kaal plukken. Politiek is toch overal hetzelfde. Dan zal ik ook Amsterdam doodleuk links laten liggen. Er zijn mooie, leuke en gezellige stadjes en dorpjes genoeg waar men nog niet afgezet wordt als toerist.