Oostenrijk weert buitenlandse toeristen van skipistes tijdens kerstvakantie
ReizenNa Duitsland, Italië en Frankrijk heeft ook Oostenrijk beslist om tijdens de kerstvakantie de skigebieden gesloten te houden voor toeristen. Voor inwoners mogen ze wel open, vanaf 24 december. Toeristen kunnen tijdens de kerstvakantie alleen naar Zwitserland om te skiën, maar de druk op de Zwitserse regering neemt toe. Frankrijk geeft aan het moeilijk te willen maken voor skiërs om de grens met Zwitserland over te steken.
Delen per e-mail
In Oostenrijk presenteerde bondskanselier Sebastian Kurz vanmiddag om 13 uur nieuwe coronamaatregelen. Skigebieden mogen vanaf 24 december openen, maar in principe alleen voor eigen inwoners. Toeristen zijn pas vanaf 7 januari welkom om te skiën.
Oostenrijk legt aan alle toeristen die aankomen in het land uit coronarisicogebieden tussen 7 december en 10 januari een quarantaine van tien dagen op. Doel is het toerisme in te dammen, zo zegt de regering in Wenen. “We willen zo vermijden dat het coronavirus opnieuw het land binnenkomt via toeristen”, zei kanselier Sebastian Kurz woensdag.
Bij het einde van de huidige lockdown, op 6 december, mogen de winkels en musea weer opengaan. Ook de scholen gaan weer open. Er blijft wel nog een avondklok van 20 tot 6 uur. Alle pensions en hotels moeten tot 7 januari dichtblijven.
Nadat eerder ook al Duitsland, Italië en Frankrijk beslisten om hun skigebieden gesloten te houden, lijkt het erop dat skiërs tijdens de kerstvakantie alleen nog in Zwitserland welkom zijn. De Zwitserse minister van Volksgezondheid, Alain Berset, heeft vorige week gezegd dat de skigebieden open blijven, maar dat hij wel de maatregelen verder wil aanscherpen. In Bern lopen nog discussies of er een plan moet komen om het aantal wintersporters terug te dringen. De Zwitserse Bundesrat zou daar vrijdag over communiceren.
Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei in november al dat hij iedereen afraadt om deze winter op skivakantie te gaan.
Extra grenscontroles
De Franse premier Jean Castex wil een uittocht van Franse skiërs naar Zwitserland voorkomen. Castex zei te denken aan extra grenscontroles, coronatests en de verplichting voor Fransen die in het buitenland hebben geskied een week thuis te blijven na terugkeer. Volgens de premier is de sluiting van de Franse wintersport om verspreiding van het virus terug te dringen, maar als skiërs de grens over gaan, ondermijnen ze dat.
De Zwitserse regering staat onder grote druk van de buurlanden Italië en Frankrijk. Die willen een Europees wintersportverbod. Bersets plannen zijn verontwaardigd afgewezen door de Zwitserse wintersportsector, die ze goedbedoeld maar onuitvoerbaar noemt. De sector zegt dat ze niet in staat is dagelijks het aantal gebruikers van skiliften en -pistes met een vastgesteld percentage te beperken.
Abonnementhouders kunnen volgens de skiliftexploitanten ook niet geweigerd worden en het aantal dagjesmensen is erg variabel en zou vaak pas in de avond te schatten zijn. Er zou ook nog te weinig tijd zijn, om de restricties van Berset voor te bereiden.
Covid-19-veiligheidsteams
In een aantal Zwitserse plaatsen zijn er al lokale initiatieven om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo blijven bijvoorbeeld skipistes langer open dan normaal, worden skipassen online verkocht en/of moeten reserveringen gemaakt voor men naar een restaurant kan. In het Saastal, in het kanton Valais, zijn er ‘Covid-19-veiligheidsteams’ op pad om te voorkomen dat de wintersporters er samendrommen. In Gstaad is overigens eerder al besloten dit seizoen niet meer dan 5.000 dagkaarten per dag te verkopen. Maar dat heeft niks met het coronavirus te maken. Het besluit viel in het vorige wintersportseizoen als gevolg van lange rijen wachtenden voor de skiliften.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beke wil ook test en quarantaine na minder dan 48 uur in Verenigd Koninkrijk, Van Gucht is voorstander: “Op zijn minst testen”
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil dat ook reizigers die minder dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk of Ierland zijn geweest in quarantaine moeten. Dat zei hij woensdag in het parlement na een vraag van Jeremie Vaneeckhout (Groen). Beke wil zo snel mogelijk een nieuw Overlegcomité. -
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Weernieuws Alpen verwachten komende dagen flink pak sneeuw
Skiën is voorlopig op de meeste plaatsen in de Alpen onmogelijk vanwege het coronavirus. Voorlopig ligt er ook nog niet veel sneeuw. Daar komt de komende dagen verandering in. “Voorlopig gaan de skigebieden nog niet open, maar toch is dit goed nieuws voor de basislaag, ook later in de winter”, zegt Lander Van Tricht van weerdienst NoodweerBenelux. -
-
Studie: “Passagiers in vliegtuigen kunnen ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch besmet raken”
Passagiers op het vliegtuig kunnen ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch besmet raken met het coronavirus. Dat toont een studie uit Nieuw-Zeeland aan. Mondmaskers en preventieve testen bieden dus geen garantie. -
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
Trekpaard sleept skiërs naar boven nu lift door corona gesloten is
Een Franse skischool heeft een manier bedacht om kinderen toch wat skiplezier te gunnen, nu door coronamaatregelen de skiliften verplicht gesloten zijn. Het gebied zet nu pony’s en trekpaarden in om kindjes op de helling te trekken. -
60 procent minder passagiers voor burgerluchtvaart in 2020
Als gevolg van de coronapandemie zagen de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd hun aantal passagiers met 60 procent dalen in 2020. En er lijkt op korte termijn niet veel beterschap in zicht. Dat heeft de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, vrijdag gezegd.
10 reacties
eric de baene
MICHEL JACOBS
sandra peeters
Freddie Lamers
Jozef vermeir