Ook Ryanair-piloten in Nederland overwegen acties

Beeld ter illustratie - Medewerkers van Ryanair op Eindhoven Airport.
ANP Beeld ter illustratie - Medewerkers van Ryanair op Eindhoven Airport.
Piloten van Ryanair in Nederland leggen binnenkort mogelijk het werk neer. Onderhandelingen over een nieuwe cao tussen de prijsvechter en pilotenvakbond VNV zitten muurvast. Om de boel in beweging te krijgen, dreigt VNV nu met acties. Leden van de bond mogen in een referendum aangeven of ze willen staken of niet. Als ze in meerderheid akkoord gaan, dan kunnen de in Nederland werkzame Ryanair-piloten vanaf augustus het werk neerleggen. 

De VNV eist onder meer dat piloten in dienst komen van Ryanair en niet zoals nu via een schijnconstructie als zelfstandige aan het werk worden gezet. Daarnaast moet Nederlandse wetgeving van kracht worden op de arbeidscontracten van de in Nederland werkzame Ryanair-vliegers. Dat betekent ook dat er doorbetaald moet worden bij ziekte en dat er een betere pensioenregeling moet komen.
Ryanair was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

In Ierland staakten piloten gisteren al en er zijn nog twee stakingsdagen aangekondigd. Vakbonden uit vier Europese landen, waaronder België, kondigden eerder een gecoördineerde staking van het cabinepersoneel aan. Op 25 en 26 juli zullen stewardessen en stewards van Ryanair het werk neerleggen in België, Portugal en Spanje. Italië doet ook mee op 25 juli.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Pascal De Groote

    Zie niet echt een probleem ze gaan meer bruto krijgen en dan is het maar aan hen te zien via welke vennootschapstructuur ze het gaan doen, veel dokters in ziekenhuis werken ook op zelfstandige basis. En als piloot ware het nog relatief eenvoudig het meest gunstige van de landen te kiezen waar je het meeste op vliegt.

  • Sven Kerstens

    Niet tevreden met je huidige werkgever, vacatures in overvloed. Ga toch gewoon elders werken?!