Oma Reus verrast iedereen en ligt nu al te slapen in Antwerpen

Ruim twee dagen vroeger dan verwacht is het Franse theatergezelschap Royal de Luxe gisteren al met een van zijn reuzenfiguren neergestreken in Antwerpen. Oma Reus ligt momenteel op een bed te slapen op het Theaterplein en lokt al meteen heel wat kijklustigen. De eigenlijke show van de reuzen begint in principe pas vrijdag, ze trekken dan drie dagen lang door de stad. De precieze timing en het parcours worden - zoals gebruikelijk - niet vooraf bekendgemaakt.

De reuzen van Royal de Luxe zijn onlosmakelijk verbonden met Antwerpen. De eerste passage dateert al van 1998, toen met onder meer de Kleine Zwarte Reus die ook dit jaar weer verwacht wordt. In 2006 was de blikvanger een enorme olifant en in 2010 een reus in klassieke duikersoutfit. Die laatste keer kwamen honderdduizenden nieuwsgierigen een glimp opvangen van het spektakel in de stad, vaak met ontroerende taferelen, ook voor de volwassenen.

De reden daarvoor is trouwens simpel, zegt cultuursocioloog Walter Weyns van de UAntwerpen in Het Laatste Nieuws. "Iets groots doet ons klein voelen. De reuzen halen het kind in ons naar boven. Ook de aanstekelijkheid van emoties valt niet te onderschatten. Door het samen te beleven, zijn de gevoelens veel sterker. Bovendien leidt het mysterie dat ermee gemoeid is, ertoe dat we allemaal de reuzen willen zoeken en ontdekken."

De passage van dit jaar kadert in het openingsweekend van de Zomer van Antwerpen, het jaarlijkse festival waarbij verspreid over de hele zomerperiode honderden theater- en circusvoorstellingen en andere culturele activiteiten zoals openluchtcinema, dansfeesten en workshops georganiseerd worden. Meer dan de helft daarvan is gratis, zoals uiteraard ook het bewonderen van de reuzen.

Wie op de hoogte wil blijven van het verloop van de reuzenshow en tips wil ontvangen over waar de verschillende personages de komende dagen zullen opduiken, kan terecht op www.dereuzen.be.

Kos - Valérie Joncheray
De Duiker bezocht Antwerpen in 2010.
PHOTO_NEWS De Duiker bezocht Antwerpen in 2010.

#antwerpen #zva #zomervanantwerpen #DeReuzen #lesgeants #royaldeluxe #giant #omareus

Een foto die is geplaatst door Kenneth S (@kennethbe) op

De burgemeester heeft de kluis van 't schoon verdiep naar buiten gegooid, recht op zijn eigen auto... of zou het iets te maken hebben met #dereuzen ?

Een foto die is geplaatst door Pieter Van Dorsselaer (@pieter_van_dorsselaer) op