Nu al uren aanschuiven op wegen naar het zuiden

UNKNOWN
Het was voorspeld voor zaterdag en die voorspelling komt uit: het is bijzonder druk op de wegen naar de vakantieoorden, met files en vertragingen tot gevolg. Naar de kust is het blokrijden in de buurt van Gent.

Daarnaast gebeurde op de E40 richting zee omstreeks 11 uur een ongeval in Sint-Denijs-Westrem, maar zonder zware gevolgen. Vanuit Jabbeke richting Frankrijk was er even sprake van sterk vertraagd verkeer, meldt de federale politie.

Dit weekend gaat de bouwsector met vakantie en dat gaat traditioneel gepaard met een exodus richting zuiden. Bovendien vertrekken heel wat Nederlandse toeristen met vakantie.

De grootste problemen zaterdagmiddag zijn voor het buitenland, en meer bepaald op de A10 tussen Parijs en Tours, en verder richting Bordeaux en in de Rhonevallei in het zuiden van Frankrijk.

Vorig jaar was er volgens automobilistenorganisatie VAB sprake van 600 kilometer op het hoogtepunt van de dag (13 uur), terwijl men omstreeks 12 uur aan 315 kilometer uitkomt. Touring telt 250 kilometer file.

Ook in Duitsland, in meer bepaald in het noorden, is het bijzonder druk. Het is bij onze oosterburen eveneens bloedheet en dus zoeken veel bewoners de kust van de Oostzee op. In het zuiden in de buurt van München staat een aantal kleinere files. Aan de Tauerntunnel moeten vakantiegangers rekening houden met een file van zo'n 13 kilometer, of drie uur wachttijd. Touring telt in Duitsland in totaal 120 km file.

VAB en Touring verwachten dat het op weg naar het zuiden nog tot 18 uur moeizaam verkeer zal zijn. Maar dat betekent ook dat wie zaterdagmiddag in België vertrekt, normaal met niet veel files te kampen zou hebben. (belga/mvdb)