Nooit meer ziek na vlucht? Tiener vindt nieuw systeem voor luchtcirculatie uit

Raymond Wang is een Canadees van 17 uit Vancouver die plots het wereldnieuws haalt. De student heeft dan ook een bijzondere uitvinding gedaan: een nieuw ventilatiesysteem voor vliegtuigen. Dat zou de ziektekiemen, zoals die van een simpele verkoudheid, uit de cabine moeten weren. En het kost nog geen 1.000 dollar per vliegtuig.

Wang hield onlangs een zogenaamde TED-talk, waarin hij zijn bevindingen uitlegde met computersimulaties van hoe bacteriën zich verplaatsen in een vliegtuigcabine. Hij bestudeerde een aantal gevallen van ziektekiemen die zich van de ene passagier op de andere verspreidden. Zoals de bewuste vlucht waarop één man met vogelgriep 17 andere mensen besmette. Of de internationale China Air-Vlucht 112: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raakten er in 2003 op dat toestel 22 passagiers besmet met SARS.

Niezen in andermans gezicht
De onderzoeker ontdekte dat het huidige ventilatiesysteem In vliegtuigen het risico op ziektes verhoogt, ook al wordt de lucht er gedeeltelijk gefilterd. Een groot volume van de lucht wordt eerst drie keer gemengd onder de passagiers alvorens het de filters bereikt. En dan kan het dus te laat zijn: passagiers zijn mogelijk al besmet met de kiemen nog voor de filters ze kan uitschakelen.

"Als we niezen, dan wervelt de lucht meermaals rond voor het de kans krijgt door de filters te ontsnappen", vertelt Wang, die een computersimulatie toont. "Je ziet de middelste passagier niezen, los in het gezicht van de anderen. Vies." (zie filmpje hieronder).
LEES VERDER NA DE VIDEO

De student was dus op zoek naar een systeem dat zou verhinderen dat muffe lucht constant door de cabine gepompt wordt. Het werd de Global Inlet Director: een soort van kleine ventilator, die de verspreiding minimaliseert. In essentie komt het erop neer dat de ventilators "gepersonaliseerde ademzones" voor iedereen installeren. De lucht wordt via kleinere ruimtes naar de filters gestuurd, zodat de verspreiding van ziektekiemen wordt weggeleid van andere passagiers.

"Zo kunnen we de overdracht van ziekteverwekkers ongeveer 55 keer verminderen", weet Wang. "En het inademen van verse lucht wordt met 190 procent verhoogd." Wang komt terug op zijn voorbeeldje van de niezende passagier. "Ditmaal slagen we erin om zijn microben efficiënt omlaag te drukken en te laten elimineren." (zie video onderaan)

Miljardenbesparing
Financieel betekent dit een besparing van miljarden op wereldschaal. En de ventilatoren zijn makkelijk te installeren. Wang wacht nu op een patent. "De SARS-epidemie kostte de wereld zo'n 57 miljard dollar. Een nieuwe uitbraak van een grote ziekte zou de planeet meer dan 4 triljoen dollar kunnen kosten."

Het was de uitbraak van het vreselijke ebolavirus die Wang vorig jaar aan het denken zette. Ebola verspreidt zich niet via de lucht, maar virussen als SARS en de vogelgriep wél. Het was blijkbaar niet iets waar de luchtvaartindustrie van wakker lag en daarom nam Wang zelf het heft in handen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels