Nieuwe tyfoon bereikt Filipijnen, duizenden mensen worden geëvacueerd

Gestrande reizigers wachten aan de bushalte in Manila.
EPA Gestrande reizigers wachten aan de bushalte in Manila.
De tyfoon Phanfone heeft Samar bereikt, een eiland in het oosten van de Filipijnen. De overheid vroeg aan duizenden mensen om hun woning te verlaten.

De tyfoon ging rond 16.45 uur (lokale tijd) aan land ter hoogte van Salcedo, in de provincie Eastern Samar. De aankomst van het natuurgeweld ging gepaard met windstoten tot 150 kilometer per uur, maar voorlopig is er nog geen sprake van gewonden.

Meerdere gebieden in de provincie worden ontruimd. Om hoeveel mensen het precies gaat, kan de overheid niet meedelen.

"Sommige families twijfelen om te evacueren omdat ze Kerstmis thuis willen vieren. Maar als ze weigeren rekening te houden met onze waarschuwingen zullen de lokale ambtenaren hen dwingen om hun huis te verlaten", zegt Reyden Cabrigas van de Civiele Bescherming. "Het doel is dat er geen slachtoffers vallen."

Verbod voor veerboten
De overheid had eerder ook al beslist om geen veerboten meer uit te laten varen vanwege het ruwe weer op zee. Meer dan 23.000 passagiers zitten daardoor op kerstavond vast in havens in het oosten van het eiland Samar. Er zijn ook tientallen vluchten geschrapt.

De Filipijnen werden drie weken geleden ook al getroffen door een tyfoon. De doortocht van Kammuri kostte toen aan zeventien mensen het leven.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.