Nieuwe pinguïnkolonie maakt intrede in Antwerpse Zoo

ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst
Een kolonie van 30 zwartvoetpinguïns heeft dinsdag een eigen stek gekregen in een nieuw pinguïnverblijf in de Antwerpse Zoo. De zwartvoetpinguïns zijn de opvolgers van de vorig jaar naar Planckendael verhuisde humboldtpinguïnkolonie. Het verblijf bootst hun natuurlijke habitat aan de Afrikaanse zuidkusten na met rotsen, zandstrand, duingrassen en een groot openluchtzwembad.

Zwartvoetpinguïns zijn nog iets kleiner dan humboldtpinguïns en vallen voorts te herkennen aan een donkere tekening op hun kop en banden met stippen op hun borst. Die motieven zijn uniek per dier. De zeevogels komen vooral voor in Zuid-Afrika, Namibië, Angola en Mozambique. Daar liep hun aantal de voorbije decennia echter terug van 1 miljoen naar zowat 80.000, onder meer door overbevissing en watervervuiling.

De nieuwe pinguïnkolonie heeft in de Zoo zijn intrek genomen in een eigen verblijf in het historische Rotondegebouw. De dieren worden van de bezoekers gescheiden door een glazen wand van amper 1,20 meter hoog. In de nestboxen in de heuvels aan beide zijden van het verblijf kunnen ze echter wel nog op enige rust en privacy rekenen. De Zoo hoopt dan ook op het nodige kweeksucces.

De zwartvoetpinguïns delen het Rotondegebouw met de Cubaanse flamingo's, die tijdelijk in Planckendael verbleven tijdens de voorbije werken. Het gebouw dateert uit 1878 en had een grondige renovatie van onder meer het schrijnwerk, de boordstenen, en de muren en ramen nodig om het in de oorspronkelijke pracht te herstellen. Ook waadvogels en neushoornvogels krijgen er nu hun thuis in een nieuwe volière.

ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst
ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst
ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst
ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst