Nederlandse reisbranche boos over mogelijk toch weer nieuwe beperkingen op Schiphol
Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers. De Nederlandse reisbranchevereniging ANVR noemt de uitlatingen van Sondag "onacceptabel" en stelt dat het erop lijkt dat Schiphol "zijn straat probeert schoon te vegen" door de verantwoordelijkheid voor het probleem af te schuiven op de afhandelbedrijven.
Sondag zei vrijdag in een interview met ‘Het Financieele Dagblad’ dat de afhandelbedrijven, die worden ingehuurd door de luchtvaartmaatschappijen en dus niet door Schiphol zelf, nog steeds honderden mensen tekort komen. Als ze dat probleem niet binnen enkele weken hebben opgelost, zal de luchthaven volgens hem opnieuw moeten ingrijpen.
"Het kan niet zo zijn dat we nu elkaar de schuld gaan geven", reageert een woordvoerster van de ANVR. "Het lijkt erop dat Schiphol het nu op de afhandelaars gooit om dan straks te zeggen: wij hebben alles wel op orde." Deze "afschuifpolitiek" vindt ze "niet netjes naar de reizigers toe". Die zouden er alleen maar door in verwarring raken. Vorig jaar was er al veel chaos op Schiphol met lange rijen, annuleringen en passagiers die hun vluchten misten.
De toon van Sondags nieuwe ultimatum wijkt sterk af van de boodschap waarmee de Schiphol-baas vorige maand nog kwam. Half januari zei hij namelijk nog dat de limiet op het aantal reizigers dat dagelijks vanaf de luchthaven mag vertrekken na maart komt te vervallen. "Die meivakantie, die gaan we gewoon doen", was Sondag toen nog vol vertrouwen.
"Dat is nog maar een paar weken geleden", benadrukt de zegsvrouw van de ANVR, waarbij grote reisconcerns als TUI, Sunweb en Corendon zijn aangesloten. De reisbranche heeft vrijwel continu contact met Schiphol over dit onderwerp. In die gesprekken zal de ANVR haar mening over de nieuwe uitlatingen van Sondag ook laten horen.
Net als vorig jaar allemaal vluchten eruit laten halen vinden de reisorganisaties voor de komende vakantieperiodes geen optie. "Niet na alle plannen die er zijn gemaakt, alle beloftes en alle harde woorden van Schiphol zelf."
Een woordvoerder van Schiphol geeft aan dat er "geen sprake is van afschuiven". Het zou gaan om iets dat de partijen samen moeten oplossen. BARIN, de Nederlandse belangenvereniging voor de luchtvaartmaatschappijen, denkt daar ook zo over. "We zullen met zijn allen een tandje bij moeten zetten om ervoor te zorgen dat we het aanbod van reizigers kunnen accommoderen", stelt BARIN-voorzitter Marnix Fruitema. "Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
PREMIUM
Bagage kwijt? Dit moet je doen: “Wordt je koffer niet teruggevonden, heb je recht op een schadevergoeding tot 1.600 euro”
Volgens de laatste cijfers raakten in 2021 bijna 4,5 koffers per duizend vliegtuigpassagiers zoek. Door toenemende automatisering komt het weliswaar minder voor, maar verloren bagage blijft iets wat iedereen kan overkomen. Onze reisexpert Johan Lambrechts vertelt wat je moet doen als je koffer niet van de band loopt. -
Flits-apps in Duitsland nu ook verboden voor àlle inzittenden en dit is de boete
In Duitsland is een passagier beboet door de rechtbank omdat hij flitssignaleringen aan had staan. Dat is belangrijk nieuws voor wintersporters die door Duitsland rijden, want tot voor kort moesten alleen de bestuurders deze signalering uitzetten. -
-
Bijna elke vlucht ervaart turbulentie. Waarom schokt jouw vliegtuig en op welke zitplaats heb je het minste last?
Vlieg je regelmatig? Dan heb je ongetwijfeld wel eens turbulentie meegemaakt. Plots moet je jouw veiligheidsgordel vastklikken en schudt het vliegtuig jou helemaal door elkaar. Voor de ene is het vervelend, voor de andere een ware nachtmerrie. Maar wat veroorzaakt turbulentie? Hoe gevaarlijk is het? En op welke plaats in het vliegtuig heb je er het minste last van? -
Hoe komt het dat vliegtuigeten vaak onsmakelijk is? Dit is de reden volgens de wetenschap
Vele mensen slaken een diepe zucht wanneer ze zien wat men op hun uitgeklapt tafeltje neerzet tijdens een reis door het luchtruim. Vliegtuigvoedsel heeft dan ook een niet al te beste reputatie. Maar is zo’n maaltijd in een vliegtuig nu echt smakeloos, uitgedroogd of zelfs helemaal niet te pruimen? En aan wie ligt dit dan? -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.