Nederlandse luchthavens profiteren van problemen op Zaventem, 10% meer Belgen vertrekt op citytrip in mei

thinkstock
Reizen in de meimaand raakt steeds meer in trek. Traditioneel is mei al de maand van de citytrips, maar dit jaar groeit het aantal vliegvakanties met bijna 10 procent ten opzichte van 2015. De Belg zet wel de trend door steeds later zijn vliegticket te boeken. Dit jaar boekte 37 procent zijn vliegticket in de laatste vier weken voor vertrek. Vorig jaar was dat nog 32 procent. Door de actuele problemen op Brussels Airport vindt er een verschuiving plaats als het gaat om luchthavens voor vertrek. Uit de boekingsgegevens van online reisagent CheapTickets.be blijkt dat 6 procent minder Belgen vertrekt vanaf de luchthaven in Brussel.

De Belg maakt gretig gebruik van de verlengde weekends deze maand om op citytrip te vertrekken. Zo is het aantal citytrips in mei met bijna 10 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. De grootste vakantiedrukte vindt plaats rond het hemelvaartweekend.

Controles op Zaventem

De veiligheidscontroles op Brussels Airport spelen de Nederlandse luchthavens Amsterdam Schiphol en Eindhoven in de kaart. Het aantal boekingen vanaf Schiphol verdubbelde deze maand. Eindhoven Airport laat zelfs een verdrievoudiging zien. Ook Düsseldorf en Charleroi lijken te profiteren van de chaotische situatie op Zaventem.

Volgens Aniek Augustijn, Commercieel Manager van CheapTickets.be, verloor Brussels Airport zes procent marktaandeel ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. "In april was er zelfs een daling van 13,5 procent. Daar is dus een duidelijke link te leggen met de aanslagen op Zaventem."

Sinds de heropening van de luchthaven zijn er lange wachtrijen door strengere veiligheidscontroles. Ondanks een recente versoepeling lijken de problemen vooralsnog niet voorbij. "Het advies is nu om drie uur voor vertrek naar de luchthaven te komen, maar niet te ver daarvoor", zegt Augustijn.

Wat betreft de keuze van de bestemming, zijn er geen grote verrassingen bij de Belgen. Behalve Berlijn, die kwam vorig jaar niet in de top vijf voor.

Opvallend sterke stijgers

Tegenover vorig jaar is er een opmerkelijk stijgende vraag voor Dublin en Berlijn. New York, dat vorig jaar tot de sterkste stijgers behoorde, daalde dit jaar met 33 procent ten opzichte van 2015.