Natuurparadijs rond Ciergnon

Het kasteel van Ciergnon werd gebouwd op een rots hoog boven de Lesse.
Het kasteel van Ciergnon werd gebouwd op een rots hoog boven de Lesse.
In de provincie Namen ligt het kasteel van Ciergnon, het buitenverblijf van koning Albert. Het statige, neogotische kasteel boven de samenvloeiing van de Lesse en de Vachaux is niet toegankelijk, maar het mag je niet tegenhouden om één van de fraaiste natuurgebieden van het land te verkennen.

Ciergnon zelf is een onooglijk dorpje van nauwelijks honderd inwoners aan de Lesse. Een streek met nog uitgestrekte wouden en onstuimige rivieren. Grillige landschappen met rotsen, grotten en ravijnen. Omdat het hier barstte van het wild, liet Leopold I in 1840 een jachtpaviljoen optrekken op één van de mooiste locaties van het land. Hoog op een rots boven de Lesse met een machtig panorama, middenin een reusachtig park. Zijn opvolger Leopold II gaf in 1874 aan architect Alphonse Balat de opdracht om het jachtpaviljoen om te bouwen tot een kasteel. Na afstand te hebben gedaan van de troon, sleet Leopold III er de laatste jaren van zijn leven.

Vandaag maakt het kasteel van Ciergon deel uit van de koninklijke schenking. Koning Albert en koningin Paola ontvangen hier enkel vrienden en familie. En bij uitzondering ook politici.

Kajakdorp
Het kasteel van Ciergnon mag dan zelf een gesloten boek blijven voor het grote publiek, de omgeving is wél bekend. Ciergnon is een deelgemeente van Houyet, het kajakdorp. 's Zomers wordt Houyet immers overspoeld met kajakkers die hier met duizenden aan de afvaart van de Lesse beginnen.

Je bent hier in de Famenne, een open ruraal landschap met mooie vergezichten, tussen de Condroz en de echte Ardennen, waar het water van de Lesse wonderen heeft verricht in de kalkbodem. De grotten van Han-sur-Lesse en Rochefort zijn daarvan het opmerkelijkste resultaat.

Autoroute
Een uitstekende manier om dit unieke landschap in al zijn facetten te ontdekken, is de 'Autoroute des paysages insolites' - aangeduid met zeshoekige blauwe borden - die een groot deel van het Park van Lesse en Lomme doorkruist. De route zelf is meer dan 110 km lang en heeft zoveel moois te bieden dat je hier makkelijk twee tot drie dagen kan doorbrengen zonder je één moment te vervelen.

Als je vanuit Houyet over smalle wegen door bossen en velden aan je verkenningstocht begint, kom je al na 15 km in Lavaux-Sainte-Anne, met zijn indrukwekkende waterburcht. Op het binnenplein ligt een kruidentuin en in het kasteel en de bijgebouwen is nu een museum van de jacht ondergebracht. Uiteraard zijn er talloze jachttrofeeën te zien, maar vooral heel veel opgezette dieren. Er is buiten het kasteel ook een parcours uitgezet waar je alles verneemt over de fauna en flora van dit stukje Ardennen. Gastronomen kunnen een halte inlassen in sterrenrestaurant Lemonnier in het voormalige jachtpaviljoen van de barones Lemonnier.

Dan is het tijd voor één van de hoogtepunten van de rit: Han-sur-Lesse. Een bezoek aan de 2,5 km lange grotten zijn maar een klein onderdeel van wat hier allemaal te beleven valt. Een toeristentreintje rijdt door het 250 hectare grote natuurpark van Lesse en Lomme. Onderweg zie je bizons, bruine beren, rendieren, moeflons en wolven, maar ook everzwijnen, gallowaypaarden en oerossen. Er is ook een 4 km lange wandeling uitgestippeld die leidt door de hoofdstraat van Han-sur-Lesse en al het natuurschoon in de omgeving.

Trappist
Ook Rochefort heeft een grot en een toeristentreintje, maar is toch vooral bekend om zijn trappistenbier. De Trappist van Rochefort wordt gebrouwen en op flessen getrokken binnen de muren van de 13de-eeuwse abdij Notre-Dame de Saint-Rémy. De gelijknamige kaas wordt ondertussen buiten de abdij gemaakt. De brouwerij is niet toegankelijk, de kerk wel.

Chevetogne ligt ook op dezelfde autoroute. Hier vind je een domein van niet minder dan 550 hectare groot, met bossen, parken, vijvers en siertuinen, sportterreinen en speeltuinen, restaurants en diverse accommodaties. Leerrijk voor jong en oud is het nieuwe museum, het NEM (Nature Extraordinary Museum), waar alles draait rond de natuur en hoe er voorzichtig mee om te springen.

Mooiste dorpjes
De streek van Ciney, de enige stad van betekenis op onze autoroute, behoort samen met Havelange, Hamois en Somme-Leuze tot de Vallée des Saveurs, de vallei van de smaken. Nergens in Wallonië vind je immers méér kleine producenten, landbouwers en ambachtslui die kazen, charcuterie, confituren, koekjes of ijsjes maken dan hier.

De Condroz-Famenne is ook de streek van de mooiste dorpjes van Wallonië. Wie de Autoroute des paysages insolites verlaat, rijdt hier door pareltjes als Chardeneux, Crupet en Mozet, met typische, goed bewaarde 18de-een 19de-eeuwse huizen rond een eeuwenoud kerkje.

Terug richting Houyet mag je Celles niet overslaan, ook al één van de 'plus beaux villages de Wallonie'. Het dorp met zijn romaanse Sint-Hadelinkerk ligt genesteld in een kleine vallei in de schaduw van het kasteel van Vêves. In tegenstelling tot Ciergnon is Vêves wel te bezoeken. Indrukwekkend, bovenop een rots, met zijn zes ronde torens. In het 15de-eeuwse kasteel wonen al zes eeuwen de graven de Liedekerke Beaufort. Binnen vind je een prachtige historische verzameling aan meubelen, schilderijen en porselein.

Logeren
Ciergnon: Le Briquemont is een prachtig, modern gastenverblijf met vier kamers, twee visvijvers, een hertenweide en een overdekt zwembad. Vanaf 100 euro per nacht met ontbijt. Le Briquemont

Lavaux-Sainte-Anne: Restaurant en hôtel Lemonnier, toprestaurant in een langgevelhoeve vlakbij het kasteel van Lavaux-Ste-Anne. Smaakvol, modieus en trendy interieur, met negen kamers. Vanaf 95 euro per nacht. Ontbijt 12 euro per persoon. Gastronomische arrangementen. Hôtel Lemonnier

Chevetogne: B&B Les Prunelles lijkt zo uit de Provence geplukt, met blauwe luiken en lavendel in de tuin. Mooi gerestaureerde, oude hoeve met houten vloeren en eiken balken. Vier mooie ruime kamers. Vanaf 60 euro per nacht met ontbijt. B&B Les Prunelles

Praktisch
Erheen: Brussel-Ciergnon 100 km.

Reisgidsen: 'De 50 mooiste autoroutes van België', uitg. Touring/Lannoo - 'Proeven van de Echte Ardennen', uitg. Davidsfonds

Info: OPT - Ardennen - Pays des Vallées - Euroreizen - Vallées des Saveurs

In de waterburcht van Lavaux-Sainte-Anne is een museum van de jacht ondergebracht.
In de waterburcht van Lavaux-Sainte-Anne is een museum van de jacht ondergebracht.
De abdij van Rochefort, waar de beroemde trappist wordt gebrouwen, dateert uit de 13de eeuw.
De abdij van Rochefort, waar de beroemde trappist wordt gebrouwen, dateert uit de 13de eeuw.
Le Briquemont in Ciergnon.
Le Briquemont in Ciergnon.
Hôtel Lemonnier in Lavaux-Sainte-Anne.
Hôtel Lemonnier in Lavaux-Sainte-Anne.