Na groen licht van Tsjechië: Belgische toeristen nu welkom in 26 Europese landen

Tsjechië laat vanaf vandaag opnieuw Belgen toe, waardoor een citytrip naar bijvoorbeeld de hoofdstad Praag weer tot de mogelijkheden behoort.
iStock Tsjechië laat vanaf vandaag opnieuw Belgen toe, waardoor een citytrip naar bijvoorbeeld de hoofdstad Praag weer tot de mogelijkheden behoort.
Tsjechië heeft dinsdagochtend besloten om de grenzen onmiddellijk en zonder bijkomende voorwaarden te openen voor Belgische toeristen. De Belgen zijn nu weer welkom in 26 Europese landen, zo maakt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) de balans op.

Drie maanden na de uitbraak van de coronacrisis hebben de meeste Europese landen hun grenzen opnieuw geopend, maar helemaal hersteld is het vrije verkeer nog steeds niet. Goffin had de voorbije dagen dan ook contact met Europese ambtgenoten om hen "de gezondheidssituatie in België toe te lichten met het oog op de opheffing van de beperkingen voor Belgen die in Europa willen reizen".

Tsjechië besloot dinsdag om de grenzen te openen voor Belgen. Het land sluit daarmee aan bij een groep van vijftien landen die geen voorwaarden opleggen aan Belgen. Naast Tsjechië gaat het ook om Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Zweden, Zwitserland, Liechtenstein, Litouwen, Spanje, Estland en Bulgarije.

Ook in tien andere landen zijn Belgen welkom, maar daar kunnen
wel voorwaarden aan verbonden zijn. Het gaat om Cyprus, Kroatië, Griekenland, Letland, Portugal, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Slowakije, Slovenië en IJsland.

Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken kan het reisadvies voor elk land voor niet-essentiële reizen nageplozen worden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige kleurcode van groene, oranje en rode lichten, die telkens aangepast wordt aan nieuwe situaties.

Intussen blijven de grenzen nog steeds gesloten voor Belgen die naar Denemarken, Finland, Ierland, Malta of Noorwegen willen trekken. "We blijven het gesprek voeren met deze landen en ik hoop dat bepaalde situaties ook snel gedeblokkeerd kunnen raken", aldus de minister.

Lees ook:

Amper nog plaats in Frankrijk: gaat prijs van vakanties nu omhoog? En zijn er regio’s waar het minder druk is? Al uw vragen beantwoord (+)

Tien Belgische kustgemeenten, tien keer anders: op zoek naar geheime plekjes aan zee (+)

Via een kleurcode maakt Buitenlandse Zaken duidelijk naar waar u kan reizen binnen Europa.
Buitenlandse Zaken Via een kleurcode maakt Buitenlandse Zaken duidelijk naar waar u kan reizen binnen Europa.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.