Met je e-sigaret op vakantie? In deze landen kan je er voor in de cel belanden

AFP
'Vapen' of 'dampen' zou een goede manier zijn om te proberen stoppen met roken, maar kijk toch maar even na waar het wel en niet mag voor je op vakantie vertrekt. Onder andere Dubai, Turkije, Thailand en Egypte hebben 'vapen' verboden, op aanraden van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hieronder een lijstje van de landen waar je beter oplet met je elektronische sigaret als je geen boete of gevangenisstraf wil.

De wetten rond 'vapen' veranderen voortdurend. In sommige landen is de verkoop maar niet het bezit van e-sigaretten verboden, terwijl andere landen enkel nicotinevrije vloeistoffen toelaten. Op enkele plaatsen is het zelfs volledig verboden om te 'vapen'. Afhankelijk van het land krijg je een boete of zelfs een celstraf als je toch een elektronische sigaret bovenhaalt.

In Thailand is 'vapen' sinds 2014 verboden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken worden alle e-sigaretten die gevonden worden door Thaise agenten in beslag genomen en de eigenaar kan een boete krijgen of zelfs tot tien jaar in de gevangenis belanden.

Hoewel sommige toeristen beweren dat ze zonder gevolgen konden 'vapen' in Argentinië en Venezuela, pas je toch maar beter op. Je zou een boete kunnen krijgen als je een elektronische sigaret rookt in het openbaar. In Brazilië gaat het er strenger aan toe. De verkoop en productie van e-sigaretten is sinds 2014 niet meer toegestaan en ook hier kan je een boete krijgen als je betrapt wordt. Ook in Uruguay is 'vapen' uit den boze.

Als je naar Taiwan wil reizen, laat je best je e-sigaretten thuis. Ze worden namelijk geclassificeerd als een drug die onder toezicht van de overheid staat, wat betekent dat de import en verkoop ervan tot gevangenisstraffen en boetes kan leiden. Cambodja, Indonesië, Brunei en Singapore hebben 'vapen' ook verboden. In Hongkong is het bezit of de verkoop van e-sigaretvloeistof met nicotine strafbaar. De stof wordt namelijk als een gif geclassificeerd. Overtredingen worden bestraft met een potentiële gevangenisstraf tot twee jaar en een hoge boete.

Andere landen waar 'vapen' niet mag zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Oman en Qatar, met de redenering dat nicotine schadelijk is voor de gezondheid - ondanks het feit dat gewone sigaretten nog steeds legaal zijn.

De aanleiding van deze wetten is een verslag uit 2014 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarin ze haar bezorgdheid benadrukte over het gebruik van de e-sigaret. De WHO zei dat er onvoldoende bewijs is om te beweren dat e-sigaretten rokers helpen met stoppen en dat ze jongere gebruikers aanzetten om te experimenteren met verschillende smaken. Hoewel het product minder schadelijk is dan een echte sigaret, die naast nicotine ook teer bevat, blijft het weliswaar een gezondheidsrisico, aldus de WHO.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • felix strackx

  Gelukkig is er geen enkel land bij waar ik vrijwillig naartoe zou gaan.

 • patrick cornillie

  Of het verbod nu zinvol is of niet: je wordt er in het vliegtuig naar Thailand nog eens extra op gewezen dat E sigaretten er verboden zijn. Als je dan tóch tegen de lamp loopt heb je hier zelf schuld aan.

 • johan Witteboon

  Onzin! En laat turkije voor de turken zeg. En die andere bananenrepublieken... Achterlijke landen...

 • Jacques Vossen

  Onzin allemaal. 50 jaar gerookt en nu 5 jaar niet meer dankzij die E-sigaret. Van de ene op de andere dag. Ik ben ervan overtuigd dat de tabakslobby hier aan het werk is, gesteund door de overheden. Reken maar even uit. Op een pakje sigaretten 80% taksen allerhande. Op het E-gebeuren 21% BTW...We paraten hier wel over een miljarden business dus. Laat het nu net al die landen zijn waar ze roken zoals de spreekwoordelijke Turken waar het niet meer mag... Hoogst opmerkelijk. (:-(

 • raf peeters

  @Stefan Wouters,alles is je gegund ,zolang je andere mensen niet stoort met je schoorsteen,de meeste menen ook nog de rotzooi in gezicht te blazen,nu dat duurt niet lang.