Met de kaart betalen in het buitenland? Let op voor de 'wisselkoerstruc'

Thinkstock
Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, dan pas je beter op met het betalen met de bankkaart en het afrekenen in euro's. Ongemerkt tel je zo vaak een flinke provisie neer, waarschuwen Europese consumentenorganisaties. Zij willen een verbod op deze wisselkoerstruc.

In het buitenland bieden veel banken, hotels en winkels deze dienst aan: een omrekenservice. In plaats van in de lokale munteenheid kun je in dat geval afrekenen in euro’s. Dat lijkt handig; je weet immers meteen wat je kwijt bent in euro’s. Toch is het oppassen geblazen. In werkelijkheid kom je soms tot wel 12 procent duurder uit dan bij het afrekenen in buitenlandse valuta.

Dit verschil kwam aan het licht tijdens een onderzoek van de Duitse consumentenbond naar de omrekenservice, ook wel 'Dynamic Currence Conversion' genoemd. De onderzoekers namen de proef op de som in dertien landen buiten de eurozone en rekenden af in de lokale valuta én in euro’s. De uitkomst: de bedragen lagen met de service 2,6 tot 12 procent hoger. In Polen, Hongarije en Tsjechië werden de hoogste kosten in rekening gebracht.

Misleiding

Dit is misleiding, reageert de Nederlandse Consumentenbond. "Als klant heb je geen idee dat je die hogere opslag betaalt als je in euro’s betaalt of opneemt. Sterker nog, de consument wordt bewust op het verkeerde been gezet. Bij sommige betaalautomaten staan bij de DCC-optie teksten als ‘0% commission’ of is de DCC-optie in groene letters weergegeven", aldus directeur Bart Combee.

De Europese consumentenorganisatie Beuc wil dat er een einde komt aan deze 'DCC-oplichting'. Een consument moet al voor betaling of de geldopname de werkelijke kosten met de DCC en niet-DCC kunnen vergelijken alvorens een keuze te maken.

Het lijkt erop dat het verbod er wel gaat komen. De Europese Commissie heeft een voorstel neergelegd waarmee commerciële partijen transparanter moeten zijn over de kosten die zij in rekening brengen. Het is nu nog aan het Europees parlement om dit goed te keuren.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Katia baete

  Ik ga nr thailand. Ook euro meedoen?

 • ronny cuypers

  Ik blijf gewoon in België en de buurlanden. Wie mijn euro's niet wil, wil mij ook niet.

 • mich lee

  Waarom zou je in het buitenland in Euro's willen betalen. Iedereen weet toch dat je dan duurder uitkomt. Reken zelf de prijs even om en desnoods pak je er even een rekenmachine bij.

 • Jan Van Windekens

  De Europese Commissie en het EP praten over transparantie? Over hypocrisie gesproken...

 • Benny Deridder

  De consument vraagt zelf om in het zak gezet te worden. Wie kan er de dag van vandaag nog deftig hoofdrekenen ? Reeds meermaals gemerkt dat men aan de kassa, bij het betalen dmv maaltijdcheques, men de tafel van 6 of 7 niet meer machtig is. Echt triestig.