Meer dan kwart van Belgen past reisgedrag aan uit bezorgdheid om klimaat

31,9 procent van de Belgen geeft aan dat ze geen vlucht boeken voor afstanden onder 1.000 kilometer.
Shutterstock 31,9 procent van de Belgen geeft aan dat ze geen vlucht boeken voor afstanden onder 1.000 kilometer.
28,4 procent van de Belgen wijzigt zijn manier van reizen met het vliegtuig voor het klimaat. Dat blijkt vandaag uit een onderzoek van adviesbureau WES.

Het studiebureau ondervroeg via de 'WES-Consumeter' 1.500 volwassen Belgen tussen 18 en 74 jaar naar de invloed die ze ondervinden van de klimaatwijzigingen en klimaatacties op hun manier van reizen met het vliegtuig. Uit de resultaten blijkt dat 43,7 procent zegt dat het hun manier van reizen niet heeft beïnvloed. 18,3 procent heeft zijn reisgedrag wel aangepast en 10,1 procent van de Belgen gaat zelfs niet meer op reis met het vliegtuig.

Vooral Vlamingen zeggen dat de klimaatwijzigingen en -acties geen invloed hebben op hun manier van reizen met het vliegtuig, aldus WES. Voorts beïnvloeden ze vooral de jongere generaties, en dan meer bepaald de leeftijdsgroep tussen 18 en 24 het meest. De categorie 55- tot 64-jarigen wijzigt haar gedrag het minst. 

Gevraagd naar hoe ze hun vliegreizen willen compenseren, geeft 31,9 procent aan dat ze geen vlucht boeken voor afstanden onder 1.000 kilometer. 27,2 procent zegt na te gaan of de vliegtuigmaatschappij met nieuwere, meer milieuvriendelijke vliegtuigen vliegt. Er is ook bereidheid om dagdagelijks voor meer alternatieve transportmiddelen te kiezen (21,1 procent). Slechts 12,3 procent is bereid een compensatie te betalen voor de CO2-uitstoot van de vlucht. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SERGE VOERMANTROUW

  Ik alvast niet. Met de auto, zoals gewoonlijk. Naar Frankrijk met de trein? Dan is mijn verlof al een eind voorbij tijdens de verplaatsingen. Na de trein is het nog bus en of tram nemen. Als die al rijdt waar ik wil gaan. En taxi, nogal duur he. En ter plaatse geen auto. Ik dacht het niet. O ja, het is dat wat die groene mannekes willen. Dat we niet op reis gaan. Alleen de gegoeden kunnen dan nog. Zoals zij zelf, met 10000 euro per maand.

 • Patricia Serverius

  Alles draait om geld zolang dit niet veranderd is het gewoon hopeloos

 • Peter Janssens

  Dus bijna 3 kwart trekt er zich niets van aan. Zo ken ik onze Belgjes weer. Het is dan ook maar een minderheid die daar staat te roepen, maar ze hebben gewoon veel lawaai bij zoals altijd.

 • piet devlieger

  En diegenen die het meest hun voeten vegen aan milieuvriendelijk reizen gaan alle anderen die niet reizen met hun belerend vingertje de mantel uitvegen omdat het klimaat in gevaar is. Van hypocrisie gesproken ...

 • Robert De Meulder

  Waarom 8 000 km vliegen als ge thuis ook op uwen handdoek kunt liggen.70 jaar geleden gingen wij gewoon naar zee en moesten we niet stoefen tegen de geburen hoe ver wij op vakantie zijn geweest.