Meer dan 400 actievoerders hekelen opgelegde sluiting Olmense Zoo

Toon Verheijen
Meer dan 400 mensen voeren aan de Olmense Zoo actie tegen de opgelegde sluiting. Toen de familie Verheyen, uitbaters van het dierenpark, arriveerde, werd ze met gejuich en applaus onthaald. De gemeente Balen vraagt dringend overleg tussen minister Weyts, burgemeester Johan Leysen en de uitbaters van de Olmense Zoo. "Wij willen dit overleg op héél korte termijn met het oog op een oplossing en een herevaluatie van de beslissing."

De actievoerders zijn boos dat minister Ben Weyts zich vooral baseert op oude zaken. Er loopt ook een petitie met nu al drieduizend handtekeningen.

"Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Balen heeft gisterennamiddag onmiddellijk beslist om een aangetekend schrijven hierover te sturen naar de minister. Dezelfde uitnodiging is ook gemaild naar het kabinet van de minister. Nu één dag later hebben we nog altijd geen enkele reactie ontvangen. Wij betreuren dit."
 
Bijzonder verrast
"De gemeente Balen was immers bijzonder verrast over het schrijven van minister Weyts over de intrekking van de vergunning van de Olmense Zoo. Wij betreuren dat wij op geen enkele manier betrokken werden bij deze drastische beslissing. Wij kregen enkel een bericht nadat de beslissing al genomen was."
 
"Wij hebben vooraf ook geen signalen gekregen hebben over ernstige tekorten met betrekking tot het dierenwelzijn, niet van het betrokken ministerie, noch van bezoekers. Uit ervaring weten we dat burgers erg alert zijn als het over dierenwelzijn gaat (en terecht!). Wij krijgen als gemeente af en toe meldingen van ernstig verwaarloosde dieren in onze gemeente (paarden, honden, katten,...) en nemen deze ter harte. Maar over de Olmense Zoo hebben wij deze meldingen niet ontvangen."

Uiteraard werkpunten
"Integendeel, wij krijgen vaak reacties dat de huidige uitbaters jaar na jaar regelmatig investeren in het welzijn van de dieren. De vergelijking met de situatie 20 jaar geleden is frappant. Het is dan ook een toeristische trekpleister van formaat voor onze gemeente."
 
"Uiteraard zijn er nog werkpunten en de uitbaters zijn zich daar bewust van. Op dat vlak hebben wij als gemeente kunnen ervaren dat de uitbaters zich altijd constructief hebben opgesteld, bijvoorbeeld in besprekingen rond veiligheid en bij rampenoefeningen."
 
Buiten proportie
"Uit onze contacten met de uitbaters hebben wij steeds bijzonder veel passie voor de dieren en hun welzijn kunnen vaststellen. Vandaar dat het zo vreemd is dat ze juist op dit vlak zo streng worden aangepakt. De intrekking van de vergunning lijkt ons dan ook buiten proportie. Een dergelijke drastische maatregel biedt weinig of geen uitwegen voor de toekomst van de Olmense Zoo, de tewerkstelling van een 35-tal personeelsleden en ook voor het welzijn van de vele dieren."
 
De gemeente Balen dringt dan ook nadrukkelijk aan op overleg op zeer korte termijn, zowel in het belang van het welzijn van de dieren als voor de toerist.Toon Verheijen
Toon Verheijen56 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nicole De Permentier

  Nicole De Permentier. Bijna jaarlijks bezoek ik Olmense Zoo. Nooit negatieve dingen tegenover zowel de dieren als tegen bezoekers ondervonden. Schandalig dat ze voor één incident deze zoo sluiten.

 • Leon Spijkers

  Als trouwe bezoeker en donateur van de Olmense Zoo neem ik krachtig stelling tegen deze sluiting. De aangevoerde argumenten snijden totaal geen hout en de in de media genoemde feiten en constateringen zijn allang achterhaald. Er is geen enkele dierentuin waar de dieren zo liefdevol worden verzorgd en waar het personeel zo bevlogen is als in de Olmense Zoo. Het is een schande! Léon Spijkers

 • Patrick Van Lersberghe

  Sorry maar Vlamingen hebben hiervoor gekozen. In het stemhokje ligt de oorzaak!

 • anita van dyck

  Ben Neyts kan zich beter bezighouden met strenge straffen voor het achterlaten van een huisdier, mishandeling, handel...

 • Javi Marl

  In welke eeuw leven we? Al di dierentuinen moeten sluiten!!