Man bestelt glutenvrije maaltijd op vliegtuig en krijgt... 1 banaantje

Martin Pavelka
Een Britse vliegtuigpassagier wist niet waar hij het had toen hij tijdens een negen uur durende vlucht een banaan kreeg aangeboden als glutenvrij ontbijt. De man vloog met All Nippon Airways van Tokio naar Sydney en kreeg zijn ontbijt netjes geserveerd met bestek, een servet en zout.

De 32-jarige Martin Pavelka lijdt aan coeliakie, een aandoening van het spijsverteringsstelsel waardoor hij geen gluten verdraagt. De man telde zo'n 1420 euro neer voor zijn vlucht en was dus niet echt opgezet met het karige ontbijtje.

"Als coeliakiepatiënt bestel ik altijd een glutenvrije maaltijd op mijn vluchten. Soms smaken ze naar niets, soms zijn ze eigenlijk veel beter dan de gewone maaltijden. Op deze vlucht stond ik echt met de mond vol tanden. Er kwam slechts één banaan," vertelde hij aan de Britse Standard. "Alle andere passagiers kregen een volwaardige maaltijd met eieren, worst, champignons, brood en yoghurt. Dit was een vlucht van negen uur. Alhoewel hij zeker glutenvrij was, stilde de banaan mijn honger niet voor lang."

Pavelka had kort na het opstijgen als diner wel een normale maaltijd gekregen, maar aan het ontbijt was duidelijk minder zorg besteed. "Toen de stewardess naar me toe kwam, zei ze: 'we hebben een speciale maaltijd voor u' en ik kreeg de banaan. Ik vroeg: 'is dit een grap?' Ze zei gewoon: 'het spijt me heel erg, dat is de glutenvrije maaltijd'."

Volgens de man moesten de andere passagiers lachen toen hij zijn beklag deed bij de stewardess. "Ik denk dat de stewardess ook besefte dat er iets niet klopte," zei hij. "De fout moet ergens bij het management liggen."

"Ik denk niet dat ze echt het concept van allergieën en alternatieve maaltijden vatten", aldus Pavelka, die een klacht indiende bij de luchtvaartmaatschappij, maar nog wacht op antwoord. "Voor de prijs die ik betaalde, zou je toch iets meer dan dat verwachten. Dit is EasyJet of Ryanair niet."

"Ik denk niet dat ze echt het concept van allergieën en alternatieve maaltijden vatten."

Martin Pavelka