Lissabon 5x anders

Wij bezochten Lissabon eens op een heel andere manier: 5 wijken met 5 verschillende vervoermiddelen. Een aanrader, zelfs 's winters, want de temperatuur blijft er erg aangenaam.

Belém met een GoCar
Deze bekende wijk ligt een eindje van het centrum. Je geraakt er met de tram of... (met 60 km/u!) met een GoCar - een hip geel autootje op benzine waarvoor je een helm opzet en dat vooral de aandacht trekt. Een gps wijst de weg en vertelt allerlei weetjes. In Belém ligt het eindeloos grote Mosteiro dos Jéronimos, een 16de-eeuws klooster en UNESCO Werelderfgoed, gebouwd als dank voor de geslaagde Indiareis van Vasco da Gama. De pastei de Belém, een heerlijk taartje, eet je het beste bij de Antiga Confeitaria de Belém. Bovenop het Padrão dos Descobrimentos, een nogal modern zeevaardersmonument, heb je een prachtig uitzicht op het klooster. In de andere richting zie je hét symbool van Lissabon: de Torre de Belém, een vesting waarvan de bouw al in 1516 werd gestart. Vanop de bovenste verdieping zie je de oevers van de Taag en het Christusbeeld.

Meer info op GoCar Tours. Prijs: 25 euro voor het eerste uur, 20 euro voor het tweede uur. Hele dag: 89 euro.

Alfama met een sidecar
Alfama is de oudste wijk, op de heuvel tussen de Taag en de burcht Castelo São Jorge. Te voet vraagt een verkenning van de steile straatjes wat inspanning maar je kan ook een sidecar nemen. Het bedrijf Sidecar Touring heeft enkele oude legermotoren met zijspan omgevormd tot hippe vervoersmiddelen. Eén persoon neemt plaats in de zijspan; de tweede zit achter de chauffeur. Alfama is ongetwijfeld de gezelligste wijk: steile steegjes, sinaasappelbomen, oude huizen waar was hangt te drogen, vriendelijke mensen... Breng zeker een bezoek aan de kathedraal (Sé) die in 1147 gebouwd werd op de ruïnes van een Moorse moskee. Behendig manoeuvreert de chauffeur ons door het verkeer, op naar de Miradoura de Santa Luzia, met een prachtig zicht op de Moorse vestingwal. De volgende stop is het Castelo dat boven Lissabon uittorent. Vanop het terras krijg je een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de hele stad. 's Avonds kan je in Alfama terecht voor een typisch diner, eventueel vergezeld van een fado-optreden.

Meer info op Sidecar Touring. Prijzen op aanvraag.

Baixa met een Segway
Benedenstad Baixa werd bijna helemaal vernietigd door een zware aardbeving in 1755, en daarna in dambordpatroon weer opgebouwd. Je vindt er dus altijd makkelijk de weg. Handig, op je Segway, een elektrisch - dus milieuvriendelijk - vervoermiddel én eenvoudig te besturen. De eerste keer dat je op een Segway staat, zal je wel een beetje last krijgen aan voeten en kuiten maar het went snel. Eerst rijden we naar de Praça do Comércio, met het ruiterstandbeeld van koning José I. Dan volgt Rua Augusta, de autovrije winkelstraat, waar we enkel voetgangers moeten ontwijken. Daarna doen we de Praça da Figueira aan, een vierkant plein met mooie marmeren fontein, en wat verder de Praça Pedro IV - of Rossioplein. Vanaf hier kun je perfect de prachtige Santa Justa-lift aanschouwen, ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel en die wandelaars van Baixa naar Chiado en Bairro Alto brengt. Een indrukwekkend uitzicht!

Meer info op Red Tour gps. Prijs per segway: 17 euro per uur .

Chiado en Bairro Alto met een elektrische buggy
Neem voor het hoger gelegen deel niet de lift, maar een elektrische buggy. Ook Chiado en Bairro Alto werden deels vernield door de aardbeving en in 1988 woedde er een hevige brand, andere delen zijn dan weer bijna zo oud als Alfama. De elektrische buggy is ideaal om de vrij uitgestrekte wijken te bezoeken. Het bronzen beeld van de Portugese dichter Fernando Pessoa staat voor een van de gezelligste bars van Lissabon: A Brasileira.Twee gezellige pleintjes zijn het Praça Luis de Camões en het Largo de Trindade Coelho. Aan de Miradouro de São Pedro de Alcântara heb je een mooi uitzicht op de benedenstad en de heuvel met het Castelo São Jorge. Niet veel verder ligt de Santa Justa-lift met daarnaast de ruïne van het karmelietenklooster Convento do Carmo met het archeologisch museum.

Info op Red Tour gps. Prijs 2-persoonsbuggy: 26 euro/ u. 4-persoonsbuggy: 35 euro/u.

Parque das Nações met de fiets
De trekpleisters in deze 'nieuwe' wijk liggen vaak een eindje uit elkaar. Het was vroeger een industrieel gebied, maar werd opgewaardeerd dankzij de wereldtentoonstelling van 1998. Nu komen inwoners er shoppen of hun tijd anders aangenaam doorbrengen. We fietsen naar het Oceanarium, een van de grootste aquaria ter wereld, met niet minder dan 8.000 dieren en planten. Een goed overzicht van deze wijk krijgen we in de kabellift die over het water zweeft. Daarna rijden we voorbij de Vasco da Gama toren en dan: het Vasco da Gama Shopping Centre in. Hier ben je aan het juiste adres voor overdekt shopping- en eetplezier. Om terug te keren naar het centrum kun je de metro nemen in het Garo do Oriente: een heel modern gebouw, ontworpen door de Spanjaard Santiago Calatrava, met ook een bus- en treinstation.

Meer info: Tejobike. Prijs: 4 euro voor een uur,1,5 euro per bijkomend halfuur.

Door Lissabon met locals
Je kunt zelf met een reisgids onder je arm de straten van Lissabon verkennen, maar veel meer hoor en leer je van een local die je rondleidt. Organisatie Lisbon Walker organiseert themawandelingen door diverse delen van de stad, waarbij je absoluut meer ziet en hoort dan je in je eentje zou ontdekken.

Zo kun je een wandeling maken langs de mysteries en legendes van de stad of in het voetspoor treden van spionnen die in WOII de stad overspoelden. Kom alles te weten over de aardbeving van 1755 of de traditionele arbeiderswijken, de vele schrijvers die in Lissabon woonden of de visfabrieken van de Romeinen.

Er zijn in totaal zes standaardwandelingen, waarvoor je niet hoeft te reserveren, maar waarvoor je je gewoon kunt melden bij het ontmoetingspunt. Daarnaast kun je op afspraak kiezen uit zes exclusieve wandelingen die dieper op een bepaald thema ingaan. Wil je de gids helemaal voor jezelf, dan kun je ook een privéwandeling aanvragen.
Meer info: Walks in Lisbon

Praktisch
Erheen: Vlucht Brussel - Lissabon met TAP, meermaals per dag, TAP Portugal. Met Brussels Airlines één keer per dag, Brussels Airlines. Beide vanaf 119 euro heen en terug.

Klimaat: De temperatuur in Lissabon is nooit extreem maar combineert het goede van het zeeklimaat met het mediterane. Resultaat: zachte winters (9 - 16°C) en 's zomers zelden meer dan 35°C.

Meer info: Portugal Official Tourism Website - Visit Lisboa

Hoeveel kost...
Pintje 33 cl: 2 euro
Glas wijn: 2 euro
Koffie: 1,20 euro (espresso: 0,90 euro)
Big Mac-menu McDonalds: 5.50 euro
Openbaar vervoer: 1,40 euro enkele rit
Taxi: starttarief 2,50 euro en 0,50 euro per km
Ibis Hotel: vanaf 44 euro voor een tweepersoonskamer
Radisson Blu: vanaf 85 euro voor een tweepersoonskamer

Baixa
Baixa
Alfama
Alfama
Parque
Parque