Lawinegevaar door zware sneeuwval in Franse Alpen

AFP
De winterse omstandigheden veroorzaken veel overlast in het zuidwesten en het oosten van Frankrijk. Vrachtwagens kunnen door de zware sneeuwval van de afgelopen dagen niet vanuit het oosten van Frankrijk via de Fréjus-tunnel en de tunnel onder de Mont Blanc naar Italië rijden.

De autoriteiten in de departementen Isère, Hautes-Alpes en Haute-Savoie hebben gewaarschuwd voor lawines. Op een schaal van vijf geldt alarmfase vier, aldus de zender TF1.

In Ariège, Haute-Garonne en andere zuidwestelijke departementen zitten vrijdag ongeveer 27.000 huishoudens zonder stroom omdat elektriciteitskabels door de wind zijn geknapt. De autoriteiten in het zuidwesten hebben ook voor overstromingen gewaarschuwd. Meteorologen hebben tot zaterdagmorgen zware regen voorspeld.

Ook in grote delen van Duitsland zorgt het winterse weer voor problemen. Vooral in het zuidwesten van het land is een aantal wegen glad door zware sneeuwval, meldden de autoriteiten aan de zender ARD. In een aantal dorpen rond Freiburg is de stroom uitgevallen. In het zuiden van het Zwarte Woud kwamen een touringcar en een aantal personenauto's en vrachtwagens vast te zitten in de sneeuw. In de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen registreerde de politie in de nacht van donderdag op vrijdag ruim dertig ongevallen. Ook in Beieren zijn er door de sneeuw veel aanrijdingen geweest